Волинянин усе життя пропрацював електриком, але має мізерну пенсію
Волинь

Волинянин усе життя пропрацював електриком, але має мізерну пенсію

30 травня 2021, 15:31
1
0
Сподобалось?
0

«Пишу вам листа від імені свого чоловіка. Він уже п’ять років на пенсії. Усе своє життя пропрацював електриком. Спочатку в колгоспі, а перед пенсією дев’ять років – контролером у РЕСі. Має стажу 32 роки і 9 місяців. Отримує 1769 гривень соціальної пенсії. Через вашу газету хочу звернутися до Пенсійного фонду України, щоб мені пояснили, як діють такі закони, що люди, які мають 15 років стажу, і такі, як мій чоловік, що має їх майже 32, отримують однаково? Чому у тих, хто пішов п’ять років тому на заслужений відпочинок, тепер вимагають 35 років стажу? З 1 березня пройшла індексація пенсій. То чому такі виплати ніхто і на гривню не індексує? Хіба ж це справедливо? Буду чекати відповідь – серйозну і змістовну. Бо до сліз образливо за таких простих людей, чиї професії нікому не потрібні».

З повагою Любов М., Волинська область

Від редакції. На жаль, маленькі пенсії – біда тисяч літніх українців. Адже, враховуючи стаж та рівень заробітної плати, багатьом навіть мінімальна виплата у розмірі 1769 гривень не виходить, тож держава встановлює до неї доплату. Прикро тим, хто відпрацював десятки літ і отримав стільки ж, скільки й нероба… Бо на сьогодні існує грошова допомога для тих, хто взагалі не має права на пенсію – це 1769 гривень (правда, призначається людям не у 60 років, а пізніше).

Подібних листів редакція отримує дуже багато. Але не Пенсійний фонд приймає закони, які це регулюють, тож наболіле питання – не до його працівників. Велику роль відіграє демографічна ситуація: тих, хто старішає і має отримувати пенсію, стає все більше, а тих, хто працює і платить податки, все менше. Брати кошти немає звідки. Це проста математика: податки, які людина сплачувала зі своєї заробітної плати, йшли, зокрема, на виплату пенсій для її батьків, а свою вона отримує уже з податків, які платять (чи не платять) її діти та онуки… Свого часу прем’єр Денис Шмигаль натякнув, що якщо нічого не зміниться, через 15 років навіть мінімалку нічим буде платити.

Наталія КРАВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Коментарі

  • дід Павло
    дід Павло

    Маю стаж 50 років і пенсію 2975 грн. Молодь тікайте на захід ви і того не будете мати

    30 травня 2021, 23:14
    Відповісти

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися