Українські студенти у Валзі
Волинь

Студенти волинського училища їздять у Естонію

19 червня 2021, 13:07
0
0
Сподобалось?
0

Є в далекій європейській Естонії невеличке містечко Валга. І у ній – Центр професійного навчання Валгамаа. А у нас на Волині є Камінь-Каширське вище професійне училище (ВПУ). І ці два заклади, як з’ясувалося, ось уже кілька років поєднує міцна дружба.

А починалося усе, як пояснила заступник директора Камінь-Каширського ВПУ Леся Гаврилюк, з участі у Міжнародному проєкті (Україна-Естонія), яке організовувало управління освіти. Тоді було представлено багато подібних закладів: зі Старої Вижівки, Ковеля, Любомля, Колок, Торчина. 

– За цей час ми так потоваришували з директором естонського училища у Валзі Маргусом Ояотсом, що навіть після закінчення міжнародного проєкту вирішили продовжити спілкування. І підписали договір про співпрацю між двома нашими закладами, – розказує Леся Миколаївна. – Раніше він зі своєю командою щороку приїжджали до нас, а ми – до них. Минулого року нам завадив карантин, тепер чекаємо вакцинації. До профтех­освіти Естонії влада повернута лицем, вони розвивають її. Визнають і бачать, що майбутнє держави за робітничими руками. А ми ж до недавнього часу були закинуті і забуті. Там студенти осягають фах електрозварювальника чи автослюсаря на сучасному обладнанні, модних автівках та агрегатах, у нас стоять станки 60-х років минулого століття.

Маргус ОЯОТС вручає подарунки

Невідомо з якої причини, але Маргус Ояотс буквально загорівся вивести Камінь-Каширське ВПУ на вищий рівень. Він познайомив волинян з роботою всіх училищ Естонії. За свій рахунок організував поїздку методистів у Будапешт (Угорщина), де зібралася вся профтехосвіта Європи. Потім повіз їх у Грузію, з якою навчальний заклад Маргуса пов’язує більш ніж десятилітня дружба. А ще ж забезпечував технікою, комп’ютерами.

Плодами тих закордонних виїздів у Камінь-Каширському ВПУ вже можуть  хвалитися. Нещодавно тут відкрили сучасний центр харчових технологій, який за своїм оснащенням не поступається європейським. Запевняють – що усе це завдяки тим навичкам, які отримали під час спілкування з естонськими колегами. Вони враховували це у заявці, яка виграла і принесла училищу понад три мільйони гривень. Також гордяться тут високим рівнем, якого досягли їхні зварювальники. І учні, і викладачі завдяки ініціативі Маргуса їздили переймати досвід в Естонію. Він навіть спеціально найняв для наших хлопців (їх було четверо) спеціаліста з Таллінна, який кілька днів розкривав їм премудрості європейських зварників, учив читати і розробляти креслення. І, як наслідок, тепер Камінь-Каширські учні стали переможцями міжнародного проєкту, а у самому ВПУ з’явилося обладнання для них на 60 тисяч євро.

Кілька років поспіль їздять у Валгу і камінь-каширські кухарі. Там влаштовують дні української кухні, готують на фестивалях.

– Хоч нам і закуповують там у Валзі весь перелік продуктів, але ми вже знаємо, що навряд чи страви вийдуть такими смачними без нашого сала, бурячків, сушених білих грибів і квашених огірочків, – з усмішкою розповідає про ті поїздки методист училища Наталія Мельник. – Щоб минути польський кордон, мусили ховати продукти на собі: пхали у кишені,  в сумочки, навіть закрутки примудрилися провезти!  Але це було того варте: українську кухню там сприймають на ура!  До речі, один із наших випускників, Максим, поїхав у Естонію у складі кухарів, обдивився, і минулого року поступив туди. Освоює фах логіста в іноземній групі. Вивчив англійську, бо ж там навчання для іноземців ведеться цією мовою. Навчання у Центрі Валгамаа повністю безкоштовне, ще й виплачують соціальну допомогу. Це стосується і наших громадян, і місцевих естонців. А якщо вчишся добре, то ще й стипендію матимеш. Вступ за атестатом і співбесідою. А нещодавно Маргус поділився з нами ідеєю: є можливість для наших випускників-будівельників поїхати в Естонію на річний курс стажування (індивідуальна форма навчання). Теж безкоштовно, та ще й платитимуть стипендію майже 300 євро. Аби ж та пандемія коронавірусу швидше минула!

Мирослава КОСЬМІНА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися