Волинянин будує будинки із соломи
Волинь

Волинянин будує будинки із соломи

20 червня 2021, 19:16
0
0
Сподобалось?
0

Волинянин, інженер-будівельник Сергій Качкало зводить будинки із соломи.

Чоловік розповів Суспільному, що довго вивчав технологію виробництва, а нині втілює її.

Автором сучасного солом’яного будинку є Сергій Качкало. Він із колегою-інженером Юрієм Точинюком облаштували виробництво в Луцьку. Для цього орендували та обладнали склад. Будинок із соломи волиняни складають з панелей: у спеціальний каркас під пресом вкладають солому, далі її стрижуть. Чоловіки використовують екологічні матеріали для будівництва: солому, дерево, саморізи, глину і вапно.

Не казковий, а житловий: волинянин будує солом'яні будинки

Будинок із соломи складають з маленьких панелей, розмір метр на 3, будівля витримує навантаження 8 тонн, її оздоблюють глиною та вапном. Це дозволяє захистити хату від шкідників, гризунів. Такий будинок витримує дію прямого вогню понад 2 години, - каже Сергій Качкало.

Інженер Юрій Точинюк каже: такі будинки можуть стояти десятками років.

"У штаті Небраско такий будинок простояв 140 років і коли його дослідили, як збереглася солома, зняли шар глини і побачили, що вона була в такому стані, наче покладена 2 дні тому", - каже чоловік. 

Не казковий, а житловий: волинянин будує солом'яні будинки

На Волині будували житло із соломи ще 500 років тому, - розповідає науковець-будівельник Олександр Андрійчук. Фахівець каже: щодо теплопровідності - то це однозначно теплий матеріал, в нього теплопровідність значно вища, ніж у каменистих матеріалів. Це легкий матеріал, що передбачає значно менше навантаження на фундамент. Швидкість зведення таких будинків буде в рази більшою. Щодо недоліків, то такий матеріал можна використовувати тільки в малоповерховому житловому будівництві: сільська місцевість, райцентр, поселення навколо великих міст.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися