80-річний волинянин створив скрипку у кісточці вишні
Волинь

80-річний волинянин створив скрипку у кісточці вишні

21 червня 2021, 15:11
0
0
Сподобалось?
0

Вісімдесятирічний Валентин Поліщук із Любешова створив колекцію дерев’яних мініатюр. Чоловік має вдома понад тисячу експонатів. Своє захоплення, - розповів чоловік Суспільному, - не полишає і сьогодні.

Серед різьблених виробів - мініатюрна скрипка у половині кісточки вишні, бочка, складена у скляній пляшці, дерев’яні букети у лампочці, різьблені розп’яття. Найтяжче, говорить майстер, було скласти бочку висотою орієнтовно 10 сантиметрів усередині пляшки з горлечком у два сантиметри. Цей виріб майстер виготовив у 70-х роках.

Мініатюрну скрипку, що вміщається у кісточці вишні, робив без жодних оптичних приладів. Для струн, каже, спочатку хотів використати волосся, але воно не підійшло, було заважким. Використав капронове волокно.

Валентин Поліщук розповів: серед експонатів є у сотні разів менші від справжніх ножні ступи - це пристрої для розтирання продуктів, а також прялки, на яких колись робили нитки.

Різьблені скульптури Валентин Поліщук, виготовляє змолоду. Любов до роботи з деревом передалася від батька, який столярував.

Зараз майстер - на пенсії. Зір не дозволяє працювати над мініатюрними роботами, але різьблення по дереву чоловік не полишає. Матеріалом для майбутніх виробів може бути поліно чи палка, що лежать у дворі. Працює з грабом, горіхом, березою, липою.

Раніше чоловік працював у санепідемстанції, вів гурток в училищі, 35 років очолював Любешівський комітет Товариства Червоного Хреста України. Нині вдома, поезію і прозу на історичну і краєзнавчу тематику. Натхнення для творчості черпає від природи, каже Валентин Поліщук.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися