У Луцьку вшанували пам'ять розстріляних в'язнів
Волинь

У Луцьку вшанували пам'ять розстріляних в'язнів

23 червня 2021, 18:41
0
0
Сподобалось?
0

Сьогодні, 23 червня, в обласному центрі вшанували пам'ять розстріляних у 1941 році в'язнів Луцької тюрми. 

Згідно з різними дослідженнями, розстріляних було близько 2-х тисяч людей, розповів Суспільному історик Сергій Годлевський.

"На території Луцької тюрми, тепер православний монастир. Священики різних конфесій відслужили тут панахиду. До меморіальних дошок з іменами вбитих присутні поклали квіти. Від часу тих страшних днів минуло 80 років, встановити вдалося імена близько 400-т жертв", - каже історик Сергій Годлевський.

Вшанували пам’ять розстріляних в’язнів Луцької тюрми

Розстрілювати в'язнів почали після нападу нацистів на Радянський Союз, 23 та 24 червня 1941 року. Розправою над людьми керували НКВСівці. Серед розстріляних – крім злочинців були представники інтелігенції та люди з проукраїнською позицією, - каже історик Сергій Годлевський.

Вшанували пам’ять розстріляних в’язнів Луцької тюрми

Лучанка Галина Зелена тримає в руках портрет свого дядька. Каже: 19-річний юнак із Рудки Козинської був членом "Просвіти»" затримали за співпрацю з націоналістами і розстріляли. Постраждала вся родина: матір жінки, рідна сестра розстріляного, відбула в концтаборах 10 років в Норильську, молодший брат Федір, 15 років – на Колимі. А всі інші члени родини були вислані в місто Кисельовськ, Кемеровської області.

Вшанували пам’ять розстріляних в’язнів Луцької тюрми

Онука в’язня Луцької тюрми із Жидичина Лілія Швець розповіла: діда з його рідним братом розстріляли, а дядьку вдалося вижити. Розповідає: "Йому пощастило, його прикинуло трупами, він до ночі долежав, а потім виліз. Всі були членами ОУН, вели активну діяльність на той час".


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися