Службу Божу очолив митрополит Епіфаній
Волинь

370 літ битві під Берестечком

11 липня 2021, 23:22
0
0
Сподобалось?
0

Поминальні заходи з вшанування загиблих козаків відбулися у минулі вихідні на території Національного історико-меморіального заповідника «Поле Берестецької битви», що в селі Пляшева Дубенського району. Кілька тисяч патріотів зібралися у неділю на Козацьких могилах на межі Волині та Рівненщини. Богослужіння очолював предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній. У проповіді він зазначив, що люди прийшли на особливе місце, на поле однієї з найбільших битв визвольної війни Богдана Хмельницького, щоби піднести молитви за спокій душ тих, хто виконав Божу заповідь любові, поклавши своє життя за свободу.

Битва під Берестечком хоч і завершилася поразкою козацького війська, однак навіки закарбована в пам’яті українського народу як перемога духу, прагнення до волі, боротьба за право сповідувати батьківську православну віру.

Влітку 1651 року – з 28 червня до 10 липня – у страшному двобої зійшлися війська українського гетьмана Богдана Хмельницького і кримського хана з однієї сторони, та потужна польська армія на чолі з королем Яном Казимиром ІІ з іншого боку. До Берестечка, де були просторі поля й пасовища, поляки підійшли першими. Точну кількість тих, хто брав участь у цьому протистоянні, встановити складно. Відомо, що татар, якими командував Іслам-Гірей, було близько 30 тисяч. Щодо чисельності козацького та польського війська, то їх було понад 100 тисяч воїнів з кожного боку.

Спочатку кримський хан зайняв основні висоти перед містечком. Поляки значними силами пішли на український табір, який був ще не укріплений. Але Хмельницький ударив на них збоку і відрізав військо короля. Тоді полягло близько семи тисяч поляків, а козаки здобули 28 хоругов. Такий успіх підняв бойовий дух українського війська.

Поразка у другий день Берестецької битви сильно вразила Яна Казимира. Саме тому він наступну ніч не спав, щиро молився та складав стратегічні плани. 30 червня із самого ранку польське військо було вишикуване за новітньою німецькою манерою. Якщо раніше у центрі розташовувалась піхота, то зараз там стояв сам король. Численні гусари з пишними прапорами розміщувались у різних частинах і створювали ефект набагато більшого війська, ніж було насправді. Спочатку король виступив із закликом до козаків скласти зброю та присягнути на вірність польській короні. Але не отримавши згоди, воїни Речі Посполитої починають атаку. Несподівано у ході битви Іслам-Гірей тікає. Достовірно невідомо, чи він вирішив це саме під час бою, чи був напередодні підкуплений поляками. Але його втеча сильно деморалізувала українську сторону. Більш того, в погоню за ним кинувся Хмельницький і вже не повернувся до табору. За однією з версій, його полонив хан.

Дезорієнтована українська армія залишилась без лідера. Вона продовжує боротьбу, але не надто успішно. Козаки ухвалили рішення про обрання нового гетьмана. Ним став славнозвісний вінницький полковник Іван Богун. Під його керівництвом відбулась остання сутичка між військами на річці Пляшева 10 липня. У ній козацтво зазнало поразку та не могло більше продовжувати боротьбу.

За даними польських істориків, у цьому бою загинуло до 30 000 козаків, хоча останні археологічні дослідження стверджують, що полеглих воїнів було набагато менше. Згідно з іншими підрахунками, українська сторона втратила у битві під Берестечком близько 10 тисяч людей. Втрати поляків були несуттєво меншими – 8 тисяч загиблих.

Українці пам’ятають подвиг 300 відважних лицарів-козаків, сповнених рішучості воювати до кінця. Добровольці прикривали переправу через річку, поки відходили основні сили. Всі вони до єдиного загинули смертю хоробрих, з презирством відмовившись від пропозиції здатися. Полякам так і не вдалося зламати їхній дух. Єдиний вцілілий козак, сотник Нечитайло, загнаний у воду, відбивався до останнього подиху. Уже потонув пробитий кулями човен, не витримала і загартована в боях шабля. А український лицар, отримавши, за свідченнями польських очевидців, 14 куль, усе ще відбивався лише косою. Сам король Ян Казимир ІІ, побачивши відважного воїна, запропонував йому пощаду, але той вибрав смерть.

Кость ГАРБАРЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися