Алла та Михайло ГЕРЕЦІ
Волинь

95-річний волинянин із США допомагає землякам

17 липня 2021, 16:16
0
0
Сподобалось?
0

Михайло Герець – громадянин США. Він діяч української діаспори в Америці, член уряду Української Народної Республіки в екзилі. Але мало хто знає, що цей вояк УПА – уродженець села Люб’язь Любешівського району Волині. Не так давно йому виповнилося 95 років. Та він і далі переймається долею України.

– Як вояк УПА, я і наша сім’я у 1944 році вимушено покинули Волинь й опинились у Німеччині. Працював там токарем, пережили страхітливі бомбардування у Дрездені. Знаючи про репресії, в УРСР вирішили не повертатись. У таборі для переміщених осіб закінчив українську гімназію. У 1949 році сім’я виїхала у США, – так коротко про себе розповідає Михайло Іванович. І додає: – В Америці я працював рядовим робітником і вчився, вчився. Здобув ступінь інженера-будівельника, у 1962 році – кандидата наук з цього фаху. Будівничі «автографи» за моїми проєктами є в містах Олбань, Нью-Йорк та багатьох інших. Дехто думає, що в Америці все дістається легко, великі гроші ледь не задарма платять. Мушу розчарувати: аби стати успішним, треба тяжко і чесно працювати, мати до чогось талант, здібності, терпіння.

Михайло Герець брав участь у багатьох громадських, благодійних заходах, засновував та очолював кілька громадських організацій. Зокрема десять років керував Дослідною фундацією ім. О. Ольжича, яка за цей час надала допомогу Україні на майже пів мільйона доларів.

Пан Михайло очолював у США товариства святого апостола Андрія Первозваного. Свого часу для української церкви (УПЦ КП – авт.) воно видало чимало богослужбової літератури. Було надано суттєву допомогу для матеріально-технічного зміцнення навчальних духовних закладів, відбудову Свято-Михайлівського монастиря у Києві, Свято-Успенського собору в Полтаві, духовної семінарії в Луцьку. Також допомагало окремим релігійним громадам у селах Волині, Луцькому Хрестовоздвиженському братству.

А нещодавно краяни одержали від одного з найстаріших упівців ще один чудовий подарунок: для Волинської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олени Пчілки Михайло Герець надіслав чи не всю домашню бібліотеку, яку формував впродовж життя. Зокрема унікальні книги про Україну, видані за її межами.

Завдяки його зусиллям у співпраці з однодумцями департамент штату Нью-Йорк визнав українську мову серед інших модерних мов, за знання яких учні мають відповідні пільги. Після гострої політичної боротьби української громади, яку очолив Михайло Іванович, тема голодомору в Україні була включена в програму навчання середніх шкіл штату, а департамент освіти видав підручник про цю трагічну подію…

Багато добрих громадських, благодійних справ започатковано дружиною пана Михайла Аллою. Вона родом з Полтавщини – Гадяча, за фахом – біолог.

А загалом рід Гереців у США налічує майже сто осіб. Усі – добропорядні люди з любов’ю до України у серці.

– Якби у нас нині була хоч б третина людей вашого замісу, наша держава стала б такою, якою Ви уявляли її, коли боролись за неї зі шмайсером, – зауважую.

У відповідь чую:

– Дефіцит відданих Україні людей відчувався завжди. Він є наслідком тиранії і політики віковічного ворога – Московії. Армія, мова, віра, гідність, консолідація міжнародної спільноти на спротив путінській державі – головна магістраль дій української влади. Лише солідарність людей доброї волі, взаємодопомога їхніх держав можуть перемогти такого знахабнілого агресора.

Але такі є. Биття їхніх українських сердець ми чуємо і крізь океанські шторми.

Андрій БОНДАРЧУК,

письменник, журналіст,

народний депутат України I скликання,

почесний громадянин Волині, Луцька


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися