«Наш медзаклад один з найкращих в Україні», - очільник Ковельського МТМО
Волинь

«Наш медзаклад один з найкращих в Україні», - очільник Ковельського МТМО

21 липня 2021, 15:42
0
2
Сподобалось?
2

«Краще один раз побачити, ніж сто разів почути», – так Валентин Вітер, очільник славнозвісного Ковельського МТМО, говорить про свій медзаклад, який він очолює трохи більше року. І коли медустанова у невеликому місті демонструє потужності лікарень державного рівня, то це дійсно вражає. Що казати, якщо медзаклад підписав рекордну для країни кількість пакетів медичних послуг – аж 26!

«Геть не лікарняна тут атмосфера. Усе так по-домашньому», – на такій думці упіймала себе, ще тільки оглядаючи нове приймальне відділення закладу. Замість яскраво-білих стін радують очі заспокійливі сірі відтінки. Немає притаманного лікарняного запаху. Приймальне відділення тут з нуля побудували усього за пів року. Воно – європейського зразка, із заїздом авто прямо усередину. Сучасний ресепшн оснащений потужним освітленням. Облаштовані оглядова кімната та навіть операційна. Пожежна безпека – на найвищому рівні, лише аварійних виходів сім.

Китайці, які навчають лікарів роботі на надсучасному ангіографі, котрий самі ж і встановили, тут звична картина. До слова,  КТ у медзакладі – найпотужніший в області: 128-зрізовий, вартістю понад мільйон євро!

Потужні зміни усього за рік

Чи можна змінити на краще медичний заклад усього за рік?  Якщо очільник – не просто висококваліфікований лікар, а й відмінний топ-менеджер, то все можливо. І Валентин Вітер – тому приклад. Адже усього за рік з часу його призначення у медзакладі відкрили декілька нових відділень, зокрема, центр кардіохірургії, відновили роботу відділення трансплантації. Закупили нове рентген-устаткування та УЗД-апарат, придбали ендоскопи, встановили уже згадуваний 128-зрізовий КТ.

Нове відділення анестезіології та інтенсивної терапії також відкрилося рік тому. Воно повністю забезпечене найсучаснішою апаратурою: ШВЛ експертного класу, кисневі консолі (лікарня має дві кисневі станції). Усі показники пацієнтів виведені на монітори в ординаторську. Кожна операційна, а їх у відділенні три, з кондиціонерами, аварійним освітленням. Двері – на світлових датчиках для безконтактного відкривання. Стоять газові стерилізатори інструментів. В Україні таких одиниці.

Клініко-діагностична лабораторія Ковельського МТМО – єдина в Україні серед державних та комунальних установ, яка проводить генетичне типування методом ПЛР з підбору донорів та реципієнтів для трансплантації органів. Також тут роблять аналіз на тропоніни, що є золотим стандартом у виявленні інфаркту міокарда. І звісно, біохімічний аналізатор, який дозволяє отримати готовий аналіз крові за дві хвилини.

Тут творять дива

У відділенні працює кабінет дистанційної літотрипсії конкрементів. Це безболісне дистанційне руйнування каменів у нирках, сечоводі і сечовому міхурі за допомогою ультразвуку. У центрі ендоурології  лише цього року шанс на повноцінне життя отримали до десятка хворих з онкопатологіями та вродженими аномаліями розвитку органів сечовидільної системи, зокрема, й нирок. Важливо, що ковельські лікарі мають успішний досвід у лікуванні онкологічних хворих завдяки лапароскопічним методам.

Лікар-віртуоз, який робить дійсно неймовірні операції – це завідувач відділення інтервенційної радіології Олександр Голуб. Саме він разом з колегами вперше на Волині, а може, і у всій Західній Україні, провели кардіохірургічну операцію дитині з вродженою вадою серця без  розрізу грудної клітки. Завдяки малоінвазивним судинним операціям, високій майстерності та новітній апаратурі тут творять дива. Нещодавно у цьому медзакладі вперше провели унікальні складні операції двом пацієнтам, які проходили лікування у кардіохірургічному центрі. Ковельська лікарня стала третьою в Україні (після Києва та Одеси), де за три дні виконали ендоваскулярну оклюзію вушка лівого передсердя. Такі інноваційні операції до цього часу не проводились у нашій країні.

Усі пам’ятають, як Ковельське МТМО прославилося на всю країну тим, що почало проводити трансплантації. Це єдиний такий медзаклад в області. І вже за цей рік тут зробили 22 пересадки органів! Олександр Голуб став першим, хто зі столичними колегами провів трансплантацію нирок. А тепер такі маніпуляції він виконує сам. Навіть пандемія і карантин не стали на заваді пересадці органів та порятунку людського життя.

Київ не міг зробити, а Ковель зробив!

«Коли Олег Самчук йшов від нас (колишній очільник Ковельського МТМО, який працює нині у Львові – авт.), ми думали, що нам кінець. Бо ж нова людина абсолютно не в курсі справ. Але наші побоювання виявилися марними. Нам дуже пощастило з Валентином Вітром. Саме за його сприяння у нас відкрився кардіохірургічний центр. Усі потреби відділень він вирішує миттєво», – розповідає Віктор Антонович Лещук. Він працює у цьому медзакладі з 1976 року. Уже 28 років обіймає посаду завідувача кардіологічного відділення. 

Від самих пацієнтів дізнаюся, що на аналізи і діагностику вони не витратили ні копійки. Ліки, які є в переліку НСЗУ, теж безкоштовні. Та й за елементарним – ватою, бинтом, і шприцами – тут не посилають в аптеку. Мають усе своє і в достатній кількості. А годують наче в ресторані!

Працює у Ковельському МТМО подружжя, яке перейшло зі столичної «Феофанії». Це керівник Центру кардіохірургії Володимир Танський і лікар-кардіолог та транспланткоординатор Ольга Танська. І саме Володимир Танський вперше в Україні у районній лікарні у співпраці з трансплантологами НІХТ ім. Шалімова одночасно провели поліорганний забір донорських органів та виконали трансплантацію серця.

– Зарплати у наших лікарів не нижчі, ніж у Феофанії, – зауважує Валентин Вітер.

– Ковель – це дійсно те місто, де після великої перерви відродили трансплантацію серця і почали її розвивати. Київ не міг це зробити, але це вдалося тут! – говорить Володимир Танський.

А нещодавно семеро пацієнтів з усіх куточків України вперше пройшли комплексне обстеження у Ковельському МТМО. Нині в Україні немає державної програми медичної підтримки (супроводу) хворих з пересадженими органами. Тому хворі після трансплантацій в інших країнах змушені самі шукати лікарів, які займатимуться їхнім подальшим лікуванням.

Пологи – абсолютно безкоштовні

Медичний директор пологового будинку Ковельського МТМО Світлана Гаврилюк розповідає, що заклад один з перших в країні почав приймати пологи і навіть робити кесарів розтин безкоштовно. За всі аналізи та УЗД теж не потрібно платити. А лікарі-гінекологи за допомогою найновітнішого обладнання проводять весь спектр операцій, які є у гінекології, з використанням ендоскопічних та малоінвазивних технологій.

Послухати лікаря – це одне, а пацієнтів – зовсім інше. Тому напрошуюся порозмовляти з породіллями. Дуже здивувало те, що якраз у пологах були жінки, але ніхто не кричав. «Бо акушерки і медики працюють ще й як психотерапевти», – пояснила мені завідувачка. А ще тут практикується знеболення пологів – спінальна, епідуральна  анестезія.

Тетяна Кантерук з Ковеля народила вперше. На світ з’явилася донечка.

– Я ні за що не платила. Дуже задоволена лікарями та палатою. Тут так усе по-домашньому. Їжа просто чудова – навіть запечене м’ясо дають! Думаю, прийду сюди ще раз точно!

Тетяна Хартонюк з Ковеля:

– Це мої перші пологи. Мене кесарили. Нічого не купували, ніяких кесарських наборів! Словом – лише позитивні емоції.

У пологовому будинку працює УЗД-апарат Voluson P 8, який дає найвищу якість зображення і демонструє найновіші можливості діагностики в акушерстві і гінекології, має високий рівень візуалізації, включаючи 3D/4D. У дитяти на більших термінах можна розгледіти навіть риси обличчя та зробити кольорову  світлину.

– Коли інші лікарні нарікають, що немає грошей, ви дивуєте такою самостійністю. Чому? – запитую у Миколи Шабанова – медичного директора з хірургічної допомоги.

– Усе залежить від менеджера-керівника. Як він скерує свій корабель, так той і попливе. І звісно, велику роль відіграє згуртована команда. Це у взаємодії дає результат. До нас на лікування приїжджають і з Дніпра, і з Сумської, Житомирської, Рівненської та інших областей. І  це свідчить про рівень, – відповідає.

Але на досягнутому тут зупинятися не збираються. У перспективі – придбання реанімобіля, облаштування вертолітного майданчика, мріють і про сам вертоліт. Бо лікарня, яка потужно займається трансплантологією, повинна бути мобільною у всіх відношеннях.

«Ми чи не єдина лікарня у нашій державі, яка уклала максимальну кількість договорів з Національною службою здоров’я України. І я вважаю, що ми дійсно одні з найкращих в країні», – резюмує Валентин Вітер.

Ірина БУРА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися