На Волині знайшли останки німецьких солдат
Волинь

На Волині знайшли останки німецьких солдат

3 серпня 2021, 09:34
0
0
Сподобалось?
0

На території Берестечківської громади знайшли останки німецьких солдат.

Про це повідомили на сторінці у Фейсбуку Горохівський вісник. 

"Збір останків німецьких військовослужбовців часів Другої світової війни з метою їх ідентифікації й подальшого перезахоронення проводиться Німецькою Народною Спілкою по догляду за військовими похованнями на території Берестечківської громади", - йдеться  в дописі. 

Пошукові роботи відбулися нещодавно в селі Лобачівка, де, згідно з архівною інформацією, покоїлися німецькі солдати. Помимо останків тридцяти шести німецьких воїнів учасники робочої групи відшукали жетони та пляшки з інформацією про загиблих. Також було визначено місцезнаходження захоронень поблизу Свято-Духівського храму міста Берестечка, на вулиці Козацькій. Свого часу там розміщувався німецький госпіталь, куди на лікування звозили поранених у боях 1944 року. 

За переказами місцевих жителів, померлих хоронили на території цього ж закладу. Після розташування неподалік відділку міліції та неприйнятністю сусідства НКВД із німецьким цвинтарем захоронених солдатів викопали та, поприв’язувавши до коней, постягували в окопів на березі Стиру. Коли в 1991 році проводилося перезахоронення вояків УПА, останки яких покоїлися у тому ж окопі, дев’ять знайдених німецьких солдатів поховали в гробниці-склепі на берестечківському кладовищі. 

Минулого тижня в результаті робіт на території колишнього госпіталю було викопано останки ще шести німецьких воїнів, ідентифікаційні жетони й пляшки з інформаційними записками. За словами керівника робочої групи Романа Процайла, останки, віднайдені на території Берестечківської громади, а також із гробниці-склепу перепоховають на офіційному збірному цвинтарі в селі Потелич Жовківського району Львівської області, де хоронять німецьких військових із восьми областей західного регіону України.

Директор Берестечківського народного історичного музею Олег Дергай повідомив, що в травні 2003 року тут також проводилися пошукові роботи. У їх результаті в сквері поблизу Свято-Троїцького костелу розкопали останки п’яти німецьких солдатів, зокрема двох саперів, кінного жандарма, піхотинця й зенітника. Окрім того, за словами Олега Анатолійовича, на території Берестечка й досі існують можливі захоронення. У їх числі – поховання німецького кухаря, про якого гарно відгукувалися місцеві жителі. Готуючи їжу для військових підрозділів, він підгодовував сім’ю, де проживав сам. Дітвору нерідко таємно пригощав шоколадками. Загинув під час одного з бомбардувань радянськими літаками. Кухаря похоронили місцеві жителі й тривалий період доглядали за його могилою.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися