На кораблі «Адмірал Нахімов» загинули багато волинян, серед яких - діти
Волинь

На кораблі «Адмірал Нахімов» загинули багато волинян, серед яких - діти

5 вересня 2021, 21:04
0
1
Сподобалось?
1

Минає 35 років від жахливої катастрофи

31 серпня 1986 року пасажирський лайнер «Адмірал Нахімов» поблизу Новоросійська не розминувся у морі із суховантажем «Петро Васєв». Через велику пробоїну він пішов на дно за вісім хвилин, забравши із собою майже 500 пасажирів. Офіційно на його борту було 1246 людей. Серед них багато жителів Волині та Рівненщини – більше половини повернулися додому у цинкових трунах…

Пароплав тонув тричі

Пасажирів на «Нахімові», кажуть, було більше, бо члени команди в останній круїз знаменитого лайнера перед його списанням нелегально брали своїх родичів і друзів. Після цього рейсу комфортабельний пасажирський пароплав, відслуживши 61 рік, восени мав стати на спочинок. Корозія доїдала колишню гордість німецького флоту, бо «Адмірал Нахімов» у минулому – це пасажирський лайнер «Берлін», побудований в Німеччині ще у 1925 році. Він багато років перевозив пасажирів з Європи до Америки. У роки війни став санітарним судном і тричі тонув. Радянські специ підняли «Берлін» з дна у 1947-му, підрихтували і через десять років під новою назвою «Адмірал Нахімов» пустили на пасажирський маршрут. Оскільки лайнер був приписаний до Одеського порту, то більшість пасажирів на тому серпневому круїзі були з України – 524 з 897. Найчисельнішою була група з Донецької області –122, з Волині було три групи (дві з Нововолинська та одна з Луцька) – загалом 47 осіб. Моя однокласниця і подруга теж мала путівку на цей круїз, але в останній момент чомусь передумала. А відомі радянські артисти Лев Лещенко і Володимир Винокур на рейс запізнилися.

29 серпня «Нахімов» вийшов з Одеського порту у круїз до Батумі. 31 серпня увечері він відчалив з Новоросійська і взяв курс на Сочі. Пасажири відпочивали на палубах і в барах, хтось святкував День шахтаря. Діти спали, зачинені в каютах, поки батьки розважалися на дискотеках. О 23 годині 12 хвилин суховантаж «Петро Васєв», що йшов назустріч, мав би пропустити пасажирське судно, але чомусь цього не зробив. Він протаранив правий бік «Адмірала Нахімова», залишивши пробоїну в борту розміром 8 на 10 метрів. На нижніх палубах були відкриті ілюмінатори, чого не мало бути. Тому вода одразу хлинула туди, і тисяча людей опинилася у воді. Почалося справжнє пекло…

Чоловіки скидали дітей з плотів

Люди борсалися у воді, потрапляючи під гвинти суховантажа, який продовжував рухатися фактично по людських тілах. У багатьох пасажирів рятувальних жилетів не було. Очевидці розповідали, як міцні дядьки уламками стільців пробивали собі шлях до порятунку, скидаючи з плотів діток і здираючи жилети з жінок. Лучанин Юрій Кушнірук до останньої своєї хвилини залишився справжнім чоловіком. Єдиний рятувальний жилет (а точніше, коло з пінопластових квадратиків), який був у каюті, він віддав дружині. Завдяки йому Світлана вижила. Вона згадувала, як за добу до трагедії у Ялті стояла з чоловіком на палубі і дивилася у воду. І раптом ні з того ні з сього промовила: «Якщо, не доведи, Боже, якась аварія, то я як сокира піду на дно. Бо плавати не вмію…» Юра заспокоїв дружину: мовляв, врятує її. Недарма ж він майстер спорту. Кушнірук врятував Світлану і ще вісьмох пасажирів! А сам не виплив… Два нововолинські хлопці, колишні моряки, теж допомагали рятуватися нажаханим людям. Ті по двоє-троє чіплялися чоловікам за шию, і вони доправляли їх до рятувальних плотів.

Алея загиблих лучан на міському кладовищі

За вісім хвилин лайнер зник у водах Чорного моря. А допомога з берега підоспіла лишень через пів години. Чому так довго? Від прикордонної застави до місця катастрофи – всього чотири кілометри, які на швидкісних катерах можна було здолати за лічені хвилини. Та військові не поспішали, бо чекали… команди згори. Хоча бачили, як у морі тонули люди. Наказ надійшов надто пізно, коли у чорну водяну прірву засмоктало і лайнер, і пасажирів. Гинули здебільшого жінки й діти, які зачинені спали в каютах, бо дорослі, які були на палубах, просто не встигли до них добігти. За офіційними даними, загинуло 423 людини, з них 23 дитини (з 32 присутніх на борту). 65 осіб досі вважаються зниклими безвісти. За числом жертв «Адмірала Нахімова» назвали «Титаніком» номер два.

КДБ стежило за родичами загиблих

Серед загиблих – 25 волинян, більшість з яких були лучанами. Влада не дозволила ховати їх в одному місці на міському кладовищі в селі Гаразджа. Щоб не привертати до цих могил особливої уваги і не почалися заворушення. Бо згорьовані родини тоді готові були на все. Але частину загиблих вдалося похоронити поруч на одній алейці. Та лише на пам’ятнику Людмили Кашуби знаходжу напис «Трагічно загинула на теплоході «Адмірал Нахімов», на решті вибита лише дата – 31.08.1986. Мурашки по спині пробігають, коли уявляєш, що пережили в останні свої хвилини ці люди. Похована тут і Світлана Торбач, сестра Людмили Кривицької, дружини багаторічного міського голови Луцька Антона Кривицького. І досі, переглядаючи кадри фільму про трагедію «Нахімова», вона не може стримати сліз і хвилювання – із сестрою були дуже близькими:

– Світлана спочатку збиралася у відпустку їхати у Прибалтику. А потім знайома підбила її на подорож «Адміралом Нахімовим». Ми цілий тиждень жили у страшній невідомості. Чоловік сестри поїхав у Новоросійськ, а ми тут видзвонювали її подругу, яка вже повернулася до Луцька. «Не знаю», – і вся відповідь. А потім призналася, що Свєти немає… Її підняли водолази днів через сім. Сестричка не вміла плавати. Привезли речі покійної, чомусь залиті синьою фарбою (вони ще довго лежали у мами на балконі) і цинкову труну, яку не відкривали… А подруга, яка вціліла, два роки кричала уві сні і не могла спати. Подробиці цієї катастрофи тримали за сімома замками, як і про Чорнобиль. Як можна було не надати допомогу людям, коли трапилося все майже біля берега? У голові не вкладається.

Очевидці стверджують, що КДБ не лише не дозволяло знімати місце катастрофи, а й приставило свою людину до кожного родича загиблих. Щоб ніде нікому не сказали зайвого.

Доля попереджала про небезпеку, але…

Підступне море поглинуло у вічність цілі сім’ї. На «Нахімові» було сім подружніх пар, які щойно побралися і вирушили у весільну подорож, і дві з них були з Луцька. Родина Борсуків тільки у червні відгуляла весілля. Путівки придбала молода дружина, бо дуже хотіла поїхати у цей круїз. І Віталій здався. Хоч його мама страшенно була проти, її серце відчувало біду. 25-річних Тетяну і Віталія Борсуків знайшли водолази лишень 13 вересня. Ця цифра для них була фатальною – вони обоє народилися тринадцятого числа…

Батьки Андрія і Світлани Хвайдів теж просили-молили дітей не їхати у цю подорож, але молодята не послухали. А ще мама згадувала, як на їхньому весіллі чомусь усі дуже плакали. 24-річні Андрій зі Світланою не врятувалися…

Наталія Калініна поїхала в круїз з десятирічним синочком Павликом. Її мама просила не брати онука, але той дуже хотів. Меншенький Максимко залишився з бабусею. Доля ніби попереджала: коли у хаті був ремонт, путівки на круїз вітром кудись здуло. Але потім вони знайшлися. 28-річну Наталю Калініну підняли на десяту добу після катастрофи. Вона міцно тримала сина у своїх обіймах, намагаючись його захистити…

Наталія КАЛІНІНА загинула із сином

Родині Юречків доля підготувала ще страшніший удар – тіло їхньої 22-річної дочки Оксани водолази так і не знайшли. Її каюта була внизу. Але мати встановила пам’ятник доньці на батьковій могилі, аби було куди прийти. Безвісти зниклою вважається і 31-річна волинянка Валентина Кривко (Лещишина). Григорій Бахман загинув з дружиною Галиною, а їхній 15-річний син Валерій значиться у списку зниклих безвісти. З 25 загиблих волинян переважна більшість – жінки і діти.

У каютах затонулого корабля лежать книжки про «Титанік»

Офіційно в СРСР не було навіть оголошено траур за загиблими на кораблі «Адмірал Нахімов». Хоча генсек Михайло Горбачов був у цей час у Краснодарському краї, та у Новоросійськ не приїхав. Катастрофа обросла згодом багатьма міфами й домислами. Нібито на тому місці, де затонув пароплав, 50 років тому більшовики потопили баржі з монахами. Неймовірно, та всі кораблі, названі на честь адмірала Нахімова, зазнавали катастроф. Була версія про причетність до аварії КДБ. Бо на «Адміралі Нахімові» подорожував генерал-майор КДБ, начальник Одеського обласного управління Крикунов з дружиною, донькою і онуком. Він був доставлений на пароплав катером уже після відплиття. Подейкували, що генерал нібито мав компромат на найвище партійне керівництво. Обставини його смерті та рідних так і залишилися невідомими. Водолази отримали завдання будь-що проникнути у каюту № 9, де жив Крикунов. Чи знайшли вони там щось, невідомо. Але у багатотомній кримінальній справі по цій катастрофі про кадебістського генерала – ані слова…

Капітани «Адмірала Нахімова» Вадим Марков та «Петра Васєва» Віктор Ткаченко були засуджені до 15 років, але звільнені за амністією у 1992 році. Останній емігрував до Ізраїлю й загинув за дивних обставин у вересні 2003-го під час аварії яхти біля берегів Канади. Марков працював наставником капітанів в Одеському порту, помер у 2007 році.

«Адмірал Нахімов» спочиває у Цемеській бухті на глибині 47 метрів і в гарну погоду його навіть можна побачити. Дайвери, які опускаються туди, кажуть, що у шафах досі висить одяг пасажирів, а на столиках майже в усіх каютах лежать книги про сумнозвісний «Титанік», що продавалися на розкладці перед підняттям пасажирів на борт. До речі, на «Титаніку» загинули більше половини з тих, хто був на кораблі (1496 з 2225), на «Адміралі Нахімові» – майже кожен третій (423 загиблих плюс 65 зниклих безвісти з 1246). Зате радянський «Титанік» 60-річної давності затонув за вісім хвилин, а британський красень у своєму ж першому рейсі – за дві години сорок хвилин. Схоже на містику: останній напоровся в океані на айсберг майже у той самий час, коли протаранили «Нахімова», а саме о 23 годині 40 хвилин.

Ніна РОМАНЮК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися