Сергій БІРУК
Волинь

Волинянин рятує життя людям і цим самим омолоджує свій організм

4 вересня 2021, 14:12
0
0
Сподобалось?
0


Сергій Бірук працює у Ратнівській центральній районній лікарні рентгенолаборантом. А ще має звання «Почесний донор України», яке йому присвоїли ще у 2009 році. На той час він вже 40 разів здав максимально допустиму кількість крові. І вже після того – ще 40. Каже, що хоче «побити» свій районний рекорд з донорства – дійти до 100! І тоді зможе стати заслуженим донором України. Хоча справа не у регаліях, а у тому, що, здаючи кров, тим самим рятує життя інших людей.

Якщо порахувати, що у Сергія Андрійовича щоразу, як він каже, брали кров по 400 грамів, то, виходить, за свій донорський період чоловік здав аж 32 літри крові! І це при тому, що загальний об’єм крові в організмі людини в середньому 5-6 літрів. Отже, у Сергія кров повністю оновилася аж чотири рази. Саме 38 років тому він вперше, ще навчаючись у медучилищі, здав кров.

Якщо глянути у статистичні дані, то лише одна доза цього донорського матеріалу може врятувати три життя. Тож Сергію Біруку є кому дякувати.

– Здаю кров чотири рази у рік, інколи п’ять, – каже Сергій Андрійович, – частіше не можна, бо це зашкодить організму. Спершу, як тільки зайнявся донорською справою, після чергової здачі крові відчував запаморочення, тепер уже ні. Звик. І нормально себе почуваю, адже кров відновлюється – і таким чином омолоджується організм. Чув, що раніше використовували такий метод у лікуванні. Коли людина хворіла, їй робили кровопускання. А нещодавно читав, що донори, які регулярно здають кров, рідше страждають від серцево-судинних захворювань, у них знижується ризик розвитку серцевих нападів та інсультів, раку і ще вони краще переносять кровотечу. Також вчені дослідили, що донори живуть на п’ять років довше. Тож поживу, побачу, скільки мені Бог уділить віку.

– Цікаво, окрім Вас, є ще на Ратнівщині почесні донори України?

– Є. І навіть чимало. Наскільки я знаю, то серед медичних працівників таке звання мають Марія Кіперчук та Анатолій Галіакбаров. Готуються документи на присвоєння звання «Почесний донор Україні» ще декільком ратнівчанам, які здали кров більше сорока разів загалом по 18 літрів кожен. У донорство я втягнув і зятя. Зважаючи на те, що донорської крові катастрофічно не вистачає, то хотілось би, щоб її здавало якомога більше людей.

– Якими пільгами як донор користуєтеся?

– Найбільша пільга, яка особисто мене цікавить – за кожен раз здачі крові маю один день відпустки. Здав на рік 4-5 разів кров, і стільки ж днів плюсуй до оплачуваного відпочинку або використовуй будь-коли у зручний для себе час. Донор має вихідний і у день здачі. Є передбачені пільги при виході на заслужений відпочинок, зокрема, почесні і заслужені донори України мають грошову надбавку до пенсії, інші пільги від держави, але чи використовують їх, це інше питання. Головне – здати кров і цим самим врятувати життя іншим.

Валентина БОРЗОВЕЦЬ


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися