На модернізацію «Луцькводоканалу» витратять 65 мільйонів
Волинь

На модернізацію «Луцькводоканалу» витратять 65 мільйонів

8 вересня 2021, 15:24
0
0
Сподобалось?
0

У Луцьку модернізують обладнання КП «Луцькводоканал» у рамках програми енергоефективності НЕФКО. Бюджет програми складає 65 мільйонів гривень. Впроваджені заходи дозволять підвищити енергоефективність підприємства, зменшити навантаження на тариф та покращити екологічну ситуацію.

Про це йшлося під час круглого столу за участі представників НЕФКО та Луцької міської ради.

Програма енергоефективності у Луцьку за різними напрямками триває з 2015 року. Як розповів директор КП «Луцькводоканал» Віктор Гуменюк, з бюджету Луцької міської територіальної громади на модернізацію КП «Луцькводоканал» у рік виділяється 12,1 мільйона гривень. Ця сума закладається в тариф послуг водопостачання та водовідведення, тож в підсумку лягає на плечі споживачів послуг.

«За ці кошти водоканал мав би оновлювати мережі та обладнання. За статистикою національного регулятора, при такому об'ємі фінансування для стовідсоткового оновлення об'єктів і мереж КП «Луцькводоканал» необхідно 400 років», – зазначив Віктор Гуменюк.

Як розповів директор водоканалу, державний регулятор пропонував шукати додаткові кошти. Відтак саме в рамках проєкту НЕФКО водоканал отримав 65 мільйонів гривень, які інвестують у відновлення мереж протягом двох років.

Віктор Гуменюк назвав основні проблеми підприємства: велика зношеність обладнання, енергозатратність, вплив на навколишнє середоовище і штрафні санкції.

«В рамках проєкту ми вирішуємо ці проблеми на об'єктах, на які були спрямовані ці кошти. Зокрема, ми отримаємо нове обладнання, енергоефективність, автоматизацію процесів, достовірний облік та екологічність», – розповів Віктор Гуменюк. 

Кожен споживач послуг в результаті реалізації проєкту отримає зменшення навантаження на тариф, адже отримані кошти не будуть закладатися у тарифну складову. Окрім того зменшиться і шкідливий екологічний вплив на навколишнє середовище, адже модернізують і каналізаційно-насосні станції (КНС), які є одним із джерел неприємного запаху у Луцьку. Віктор Гуменюк наголосив, що модернізація КНС має важливе значення для екології, адже аварійна  ситуація на такому об'єкті може призвести до викиду великого об'єму нечистот у річку.

У Луцьку в рамках проєкту під реконструкцію потрапить 4 каналізаційно-насосні станції, які перебувають у найгіршому стані. Адже вони були споруджені ще в 70-их роках за радянськими технологіями.

«Лучани КНС не бачать, адже вони знаходяться під землею. Однак це дуже складні технологічні об'єкти, які потребують значних інвестицій. У Луцьку наразі є 22 каналізаційно-насосні станції, але 4 із них найбільше потребують реконструкції», – розповів директор водоканалу.

Ці станції щодоби перекачують 60 тисяч кубічних метрів нечистот на очисні споруди. Відтак будь-який збій у їхній роботі може призвести до значного екологічного лиха та припинення водопостачання у місті, розповів директор водоканалу. 

У рамках проєкту вдасться автоматизувати насосне обладнання на КНС та встановити автоматизовані решітки. Саме це дозволить зменшити негативний вплив на навколишнє природне середовище. Для зменшення споживання електроенергії на КНС замінять трансформатори. 

Також проєкт передбачає встановлення 300 загальнобудинкових комерційних вузлів обліку. 

«У Луцьку вже встановлено 300 загальнобудинкових лічильників. Встановлення ще 300 лічильників дозволить перекрити такими лічильниками практично всі багатоповерхові будинки міста, які споживають найбільше води. Таких будинків у Луцьку близько 650», – розповів Віктор Гуменюк.

На разі водоканал має технічну можливість в режимі онлайн зчитувати інформацію зі встановлених 300 лічильників. Це дозволяє оперативно моніторити ситуацію в мережі та прогнозувати споживання води у місті. Встановлення додаткових 300 лічильників дозволить відслідковувати більшість споживання, адже 80% споживачів –– це саме житловий сектор. Це дасть можливість автоматизовувати ліні водопостачання і адаптовувати їх до рівня споживання.

Також у рамках проєкту модернізують 19 підвищувальних станцій, які необхідні для подачі води до високоповерхових будинків. Завдяки модернізації цих станцій вдасться забезпечити достатній тиск води у мережі. За словами директора водоканалу, якщо не здійнисти модернізацію підвищувальних станцій, значна частина лучан ризикує опинитися без води.

«На сьогодні триває активна фаза реалізації проєкту. Підписані всі контакти. Компанія, яка буде виконувати роботи, вже отримала перший транш і вже починає працювати», –– зазначив Віктор Гуменюк.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися