Художниця-самоучка з Волині створює портрети зірок
Волинь

Художниця-самоучка з Волині створює портрети зірок

10 вересня 2021, 09:34
0
0
Сподобалось?
0

Талановита Ярослава Плевако із Мукошина навчається на третьому курсі Львівського національного університету імені Івана Франка філологічного факультету, де здобуває спеціальність «Українська мова і література».

Дівчина малює відколи себе пам'ятає, пише "Нове Життя"

 Кожен із нас від Бога має ті чи інші здібності, таланти. Буває, людина довго «шукає себе», доки зрозуміє це. А от Яся усвідомила це давно. Хоча, коли випускалася зі школи, хотіла професійно пізнавати у виші премудрості образотворчого мистецтва. От тільки засумнівалася, чи ж дійсно в неї все вийде, зізнається Ярослава. Проте не шкодує про зроблений вибір: місто Львів їй подобається, та й навчатися в університеті цікаво. Тож створення портретів лишилося хобі.

Для їх написання найчастіше користується дівчина простими різної твердості олівцями, а також кольоровими. Причому ті та інші – професійні. Пробувала працювати з акриловими та акварельними фарбами, але повернулася до олівців. Майже всі нюанси щодо створення малюнків дізнається в інтернеті. Але деякі ази їй пояснила мама Віра Григорівна, котра свого часу в місцевій школі викладала образотворче мистецтво, щоправда, за професією є керамістом.

Вона підказувала, які фрагменти вдосконалювати. Певні точкові моменти на початку пояснювала, що є найважливішим в анатомії обличчя», – пригадує свої перші кроки художника-самоучки Слава. Адже саме створення портретів її найбільше приваблює, хоча в своєму арсеналі має й пейзажі. 

А от її матуся, розповідає дівчина, – пейзажистка. А ще створює картини з круп, а з газетних трубочок – різні фігурки. До слова, молодший і старший брати Ярослави теж ще ті художники-любителі. Тож можна лишень явити, як удома у Плеваків  креативно та затишно. Щоправда, намальовані Ярославою шедеври недовго прикрашають стіни. У міру створення нових досконаліших картин, попередні ховаються у величезну папку. Час від часу написані нею портрети заповнюють стіни й кімнати гуртожитку, де проживає під час навчання. Останні роки саме там переважно і створює портрети Яся. До слова, всі її роботи – розміром А3, на готовій купованій основі.

Буває, тиждень чи місяць маю до малювання натхнення. І якщо беруся за портрет, то працюю, доки його повністю не завершу. Трапляється, що і ніч так пролетить. Хоча переважно це стається у вихідні, коли сусідок по кімнаті нема. Щоправда, вони вже звикли до мого хобі», – описує процес написання картин Ярослава Плевако. 

З-під її олівця чи пензля виходять в основному портрети відомих українських та зарубіжних кінозірок чи шоу-бізнесу. Хоча, зізнається дівчина, буває, що її надихає гарне фото друзів та знайомих, які вона побачила в інтернеті.  

Нині дівчина тішиться новими професійними кольоровими олівцями, які їй подарувала мама з нагоди закінчення другого курсу. До слова, як майбутній філолог, дівчина проходила далектологічну практику на Львівщині. Тож тепер знайома ще й із тамтешньою говіркою.

Планів у нашої талановитої землячки щодо вдосконалення своїх здібностей є чимало. Наприклад, закінчити курси графічного дизайну, малювати ескізи для тату. А ще створити портрети найрідніших людей. Наразі, вважає юна портретистка, в неї поки що рука недостатньо набита, аби в своїх роботах могла повною мірою передати любов до батьків та братів.

Тамара Урядова.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися