Світлана САВЧУК
Волинь

Нелегальним заробітчанам «пробачать» недорогі квартири та машини

18 вересня 2021, 12:20
0
1
Сподобалось?
1

Для кого запровадили податкову амністію?

Від 1 вересня в Україні почалася податкова амністія. Вона стосується кожного, хто незаконно чи без сплати податків отримав статки. І одразу всі подумали про наших можновладців, що мають вілли, вертольоти, круті іномарки та сотні гектарів землі. Але насправді значною мірою це стосується приватних підприємців та заробітчан. Які є переваги та ризики для простих українців? Про це розповідає начальник Головного управління Державної податкової служби у Волинській області Світлана Савчук.

Найперше, слід наголосити, що процедура виведення з тіні статків є добровільною і одноразовою. Триватиме податкова амністія один рік. В основному вона розрахована на підприємців (ФОПів та самозайнятих осіб), які у минулому занижували свої доходи, щоб платити менші податки. Скористатись нею зможуть і заробітчани, які працювали за кордоном нелегально. А також ті, хто в Україні мав високу зарплату «в конверті» й завдяки цьому розбагатів. Тому кожен, хто раніше отримував доходи без сплати податків, може тепер задекларувати свої статки. Якщо майно не було придбане завдяки криміналу чи корупції.

– Хто має задуматися над поданням декларації?

– Той, хто має цінності вартістю понад 400 тисяч гривень і придбав їх за рахунок доходів, з яких не сплачено податки. Це квартири, автомобілі, дорогоцінності й таке інше, – пояснює Світлана Савчук.

– А якщо вартість майна чи авто менша?

– Держава гарантує автоматичну амністію для осіб, які мають в Україні навіть кілька квартир, але загальною площею до 120 метрів квадратних, так само і будинки, але до 240 метрів квадратних. Також  якщо у власності є технічні споруди до 60 метрів квадратних, земельні ділянки у ме­жах норм безоплатної приватизації та один транспортний засіб особистого некомерційного використання, що не є предметом розкоші. Тобто власники такого майна  можуть не подавати декларацію.

– Чи можна у рамках податкової амністії узаконити готівку?

– Можна. Для цього варто внести на спеціальний рахунок у банку готівкові кошти. У такому разі декларація подається лише після отримання довідки з банку. Якщо мова про суму до 400 тисяч гривень, то спецрахунок відкривати не треба.

Оприлюднення статків – це перший етап. Другий – сплата податків за них. Хтось обурюється: «А за що?» Відповідаємо: бо за них не було сплачено податків раніше… Хоча тут держава досить лояльно поставилася до таких людей. Тому що зобов’язує за всі неоподатковані статки, вказані у декларації, заплатити всього 5%.  Для порівняння, сьогодні кожен офіційно працюючий українець сплачує податок на доходи фізичних осіб у розмірі 18%. Ті ж нелегальні заробітчани, що покупляли квартири в Туреччині, Італії чи деінде, – мають сплатити 9% податку і спати спокійно. Бо вже держава ніколи не матиме права дорікнути, що гроші чи майно здобуто незаконно.

До речі, не усі громадяни можуть претендувати на податкову амністію. Під її дію не підпадають особи, які були державними службовцями з 1 січня 2005 року. А от їхні родичі скористатися таким правом можуть.

Наталія КРАВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися