Костянтин ЛИТВИНЮК може й дах перекрити, і гірку дітям зробити
Волинь

Волинянин покриває бляхою церкви та криниці

25 вересня 2021, 14:53
0
0
Сподобалось?
0

Обійстя знаного майстра у селі Борохів Луцького району Костянтина Литвинюка незнайома людина легко впізнає. Акуратно оббиті підвіконня, добротні ринви навколо хати, навіть хліви оздоблені вирізьбленими орнаментами, а ще бесідка та дитяча гірка. І все це зробив з оцинкованого листа, або бляхи, як звикли говорити люди.

Костянтин Литвинюк розповідає, що раніше працював на Ківерцівському деревообробному комбінаті. У 80-х роках там планували запустити виробництво вентиляційних труб, водовідливів, але фахівців не мали. Тоді Костянтина відправили вчитися на бляхаря у місто Надвірна на Івано-Франківщині.

– З охотою взявся до незнайомої справи, – усміхається чоловік. – Там з бляхи роблять справжні дива. Криниці оздоблюють, церкви. Виробляють з неї фантастичні квіти, різні візерунки.  

Спочатку трудився на підприємстві, а коли діти пішли вчитися, почав брати особисті замовлення. Виготовляв ринви, труби, куполи на церквах оздоблював, криниці оббивав.

– За Радянського Союзу бляха була м’яка, легко згиналася і довго служила. А зараз – неякісна, швидко іржею покривається. У моєї мами хата з 1929 року під бляхою стоїть, та ніде не протікає. А зараз додають якусь суміш цинку, тому якість втрачається, – зазначає майстер. – Пік замовлень був з 1995 по 2005 роки. І з Луцька та інших сіл масово їхали. Просили зробити ринви, водостічні труби, «коньки» на хату. А зараз потихеньку все відходить. Хоча є поодинокі замовлення.

У садочку Костянтина Литвинюка – затишна бесідка, прикрашена квіточками з бляхи, а для внуків (має їх аж восьмеро!) зробив гарненьку гірку. Як збирається у хаті велика родина, жіноцтво любить відпочивати на гойдалці. На подвір’ї та у садку відчувається рука господаря. Усе добротне, зроблене якісно і з любов’ю. Майстер зазначає, що у цьому не лише його заслуга, а й дружини Катерини. Вона в усьому підтримує, а як треба, то й допомагає.

Нині у продажу є різні матеріали, які використовуються у господарстві. І кожен господар вибирає на свій смак та гаманець. Але переваги оцинкованого листа у тому, що він відносно недорогий, а ще надійний та легкий, тому немає великого навантаження на стіни та перекриття.

Поради майстра:

*Яку бляху краще купувати? Секрету тут немає: не варто брати легку, тонку, як папір. Краще, щоб мала товщину 0,4–0,5 міліметра.

*При купівлі звертайте увагу на якість оцинкування. Ось простий спосіб його перевірки: спробуйте зробити подряпину будь-яким сталевим предметом. Якщо на її місці одразу пошкодилося покриття, то брати таку бляху не рекомендують.

Руслана ТАТАРИН


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися