Олександр ПРОКОПЧУК
Волинь

Чи допомагає гіпертонікам «капання» від тиску?

23 вересня 2021, 18:18
0
0
Сподобалось?
0

Нещодавно звернула увагу на те, що більшість людей вважають крапельниці ледь не панацеєю від усіх хвороб. Забились судини – «тре прокапатися», змучив остеохондроз – «тре прокапатися», а якщо високий тиск, то тут взагалі без варіантів – тільки, мовляв, крапельниці й допоможуть. Чи справді гіпертонікам так потрібні ті «капання», вирішили розпитати у сімейного лікаря-терапевта Олександра Прокопчука.

– Якщо взяти до уваги визначення гіпертонічної хвороби, то це стійке підвищення тиску, – пояснює пан Олександр. – Тобто хронічне захворювання, яке потребує зміни способу життя і постійного прийому ліків. Навіть якщо припустити, що крапельниці з рідинними препаратами допомагають, то ефект їхній нетривалий. Наприклад, «свята магнезія», яку обожнюють і знають наші пацієнти, діє в організмі лише до чотирьох годин. Курс лікування триває 5–10 днів, а гіпертонія з нами цілий рік. Єдине, що знижує тиск при капанні, це сечогінний укол наприкінці лікування. У всіх інших випадках, як показує наш досвід, лікує віра пацієнта в препарат чи у сам процес. Доказової бази про зниження тиску ці препарати, зазвичай, не мають.

– Але ж гіпертоніки з покоління у покоління лікувалися таким чином, а тепер, виявляється, ніякої користі для здоров’я не отримували?

– Так, це стійкий міф, який і досі популярний. Сільська медицина залежить від городів. Наприклад, у поле люди здавна виходять після 7 квітня, коли відсвяткують Благовіщення. Саме тому в амбулаторіях та поліклініках прийнято передблаговіщенське «капання». Те ж саме стосується і картоплі: зберуть врожай – і потягнуться всі в лікарні, бо стояння рачки так просто для гіпертоніків не минає. А прокапуватися від тиску – це те саме, що пити за здоров’я. І після третьої чарки справді стає легше жити. Однак це відчуття хибне. Проблеми нікуди не зникають і лише накопичуються. Бо знову ж таки – гіпертонічна хвороба лікується зовсім не крапельницями з магнезією.

– Якщо не капанням, то чим?

– Насамперед, гіпертонікам треба змінювати спосіб життя. Це дієта: відмовитися від солодкої і жирної їжі, бо вона шкодить судинам. Обмежити вживання солі до 3-5 г на добу. Нормалізувати режим роботи і сну. Позбутися зайвої ваги. Кинути палити і відмовитися від алкоголю. Ну і людям з високим тиском рекомендовані лише дозовані фізичні навантаження, а не стояння рачки на городах від рання до смеркання і тягання важких мішків з картоплею поперед себе. Дуже корисною є звичайна ходьба: в день треба ходити пішки не менше 30-40 хвилин.

За статистикою, у 89% випадків гіпертонія завершується інфарктом або інсультом. Приблизно дві третини пацієнтів помирають протягом перших п’яти років розвитку хвороби.

Мирослава КОСЬМІНА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися