Ірина КАУЗА вакцинувалася ще в червні
Волинь

«Поки картоплю не викопають, про вакцинацію ніхто і не згадає», - медик з Волині

26 вересня 2021, 17:51
0
0
Сподобалось?
0

Нещодавно, будучи у відрядженні у Горохові та Берестечку, вирішили поцікавитися, як у цих краях йде вакцинація проти коронавірусу. Адже новини про підвищення захворюваності аж ніяк не радують.

Медичний директор Горохівського центру первинної медичної допомоги (окрім Горохова сюди входить Берестечко, Мар’янівка) Ірина Кауза одразу жартує: «Яка вакцинація? Зараз усі на картоплі. Поки її не викопають, ніхто про коронавірус і не згадає». Мовляв, такі от сільські будні.

– Влітку переважно йшли вакцинуватися ті, кому треба було їхати за кордон, – каже Ірина Юріївна. – Складається враження, що люди наші вакцинуються не для того, щоб зберегти здоров’я, а для того, щоб проблем при перетині кордону не мати. Свідомі пацієнти є, але їх меншість. Нещодавно до мене прийшов записуватися на вакцинацію старший чоловік (йому за 60 років), який має проблеми із серцем. Він адекватний, спокійно пояснив, що хотів би захистити себе, бо живе один, і якщо захворіє, йому нікому буде помогти. Було дуже приємно, що є такі от пацієнти.

Каже пані Ірина, що всьому виною страх. Люди бояться нового. Біль у руці після щеплення перетворюється у «відняту або й паралізовану» кінцівку. Або переповідають один одному прочитані в Інтернеті страшилки про те, що всі вакциновані помруть. І їм вірять більше, аніж лікарям.

– Але якщо бути справедливим, є між нами і лікарі-антивакцинатори, – веде далі пані Ірина. – На питання пацієнта про щеплення вони знизують плечима і кажуть: «Ну-у, не знаю, як хочете». Ірина Кауза зізнається, що зараз, коли усі на картоплі та буряках, дуже важко знайти людей навіть на один флакон. Наприклад, у тому ж «Пфайзері» шість доз, а «АстраЗенека» розрахована на 10. Тож намагаються записувати, видзвонювати і точно бути впевненим, що всі прийдуть. З «КоронаВаком» легше: тут один флакон розрахований на одну людину.

– Коли мене запитують, яка вакцина краща, я завжди відповідаю: яка є. Бо всі вони працюють на захист від коронавірусу. Особисто я вакцинувалася індійською «Ковішилд» від «АстраЗенеки». Тоді іншої не було. А тепер є вибір. Намагаюся пояснити людям, що щеплення хоч і не буде стовідсотковим захистом від вірусу, але точно допоможе перехворіти легко, без госпіталізації та ускладнень. І чим більше буде вакцинованих, тим менше хворітимуть. А ще щеплені мусять захистити тих, хто не може вакцинуватися за медичними показами: онкохворі, ті, хто проходить хіміотерапію, – пояснює лікарка.

Горохівський центр первинної медичної допомоги має три стаціонарні пункти вакцинації: Берестечко, Горохів та Звиняче і мобільну бригаду, яка працює суто на виїздах. Із понад 42 тисяч задекларованих мешканців громади вакциновано трохи менше шести тисяч. Активніше щеплюються люди до 39 років. 

Мирослава КОСЬМІНА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися