Григорій НЕДОПАД
Волинь

Григорій Недопад: «Здоров’я громади – перш за все»

26 вересня 2021, 17:05
0
0
Сподобалось?
0

У рамках проєкту «Відкрита влада. Область» голова Волинської облради Григорій Недопад у прямому ефірі спілкувався з журналістами провідних волинських ЗМІ. Заборонених тем не було. Серед основних питань: чому онкодиспансер втратив 17 мільйонів, де розмістити сім десятків пацієнтів Олицької психлікарні, за яких нікому платити, та інші.

Пацієнтами, які потребують догляду, повинні опікуватися громади

Щодо гострого питання виселення з Олицького замку 72 пацієнтів колишньої психіатричної клініки, які не мають права там перебувати, бо не потребують лікування, а лише догляду, але разом з тим їх не можуть виписати з медзакладу, бо їм нікуди йти. Вирішення цієї проблеми, як зазначає Григорій Недопад, мають знаходити громади, на території яких прописані ці люди. Адже зараз звільнилося дуже багато комунальних закладів, є чимало закритих ФАПів, садочки і школи, які можна модернізувати під різні потреби.

– Зараз ми цих пацієнтів забрали в обласний комунальний заклад – психлікарню. Будемо дивитися, наскільки обласний бюджет зможе фінансово потягнути проживання таких осіб. Харчувати цих людей допомагають спонсори. Найближчим часом обговоримо цю проблему на координаційній раді з головами громад. Зрештою, серед цих пацієнтів є мешканці інших областей. Рівненська нині боргує нам 500 тисяч гривень за своїх людей. Голова облради каже, що вони шукатимуть кошти. Мільйон має нам повернути Закарпатська обласна рада. Там теж вивчають ситуацію, бо одразу віддати такі гроші з бюджету їм важко. Але я кажу: «Без проблем. Забирайте тоді своїх пацієнтів, але погасіть борги», – розповідає голова облради.

Онкодиспансеру «заморозили» 17 мільйонів

Засуджує голова облради і рішення про те, що Волинський онкодиспансер не отримав 17 мільйонів від Національної служби здоров’я.
«До мене зателефонував керівник онкодиспансеру Юрій Малімон і розповів про цю ситуацію. Він уже був у міністра Ляшка. Нічого об’єктивного там не сказали. Ми до кінця не знаємо, який розрахунок щодо другого кварталу НСЗУ брало за основу. Але, на жаль, кошти вже зняті, і це 17 мільйонів! Нам поставили вимогу підписати угоду за мінусом цієї суми і почати працювати далі. Багато онкодиспансерів у державі уже так вчинили. Керівник медзакладу почав працювати над відтермінуванням попередніх домовленостей щодо ремонтів і вже укладених контрактів. Він у постійному діалозі з НСЗУ, є велика надія, що за підсумками дев’яти місяців у жовтні надійде якась сума. Але на 17 мільйонів ми вже не можемо розраховувати. Сподіваюся, ситуація виправиться. Напевне, брак коштів у державі призводить до того, що такі непопулярні рішення існують».

Що найбільше приваблює на Волині туристів з ОАЕ?

На запитання, чи спостерігається збільшення кількості туристів на Волині, Григорій Недопад зазначив, що через пандемію йому відповісти досить важко. Проте туристи з інших країн в області – не часті гості.

«Зокрема їх є чимало з ОАЕ, але менше цікавляться історичною частиною області, а більше гастрономією та нашими традиціями. Внутрішній туризм у нас дійсно виріс, оскільки Європа нині не така доступна, як раніше. Навіть «Олицька периберія» – фестиваль в Олиці на День Конституції – зібрала багато гостей зі Львова та інших міст. Чудово пам’ятаємо фестиваль «Торчинський ярмарок». Респект людям, які долучилися до його організації. Найближчим часом хочемо зробити календар фестивалів. Це буде презентаційна картка нашої Волині».

«Реанімуємо спорт на Волині»

На думку Григорія Недопада, керівник управління сім’ї, молоді та спорту Волинської обласної адміністрації Ігор Дмитришин «не на своєму місці». Його повинен замінити інший спеціаліст.

«З 2014-го спорт у нашій області почав вмирати. Депутати цієї каденції разом з ОТГ та нашим комунальним підприємством «Спорт для всіх» пробують його реанімувати. Ми влаштовуємо обласні фестивалі, депутати різних рівнів були на спартакіаді серед органів місцевого самоврядування і на місцях почали організовувати якісь внутрішні спортивні події. Тож і надалі будемо це розвивати, бо здорова нація та здорова громада – то перш за все. Більше коштів на спорт, менше – на ліки».


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися