На Волині ветлікар прооперував лосеня, у якого випадали нутрощі
Волинь

На Волині ветлікар прооперував лосеня, у якого випадали нутрощі

23 вересня 2021, 09:32
0
0
Сподобалось?
0

На Волині ветлікар Анатолій Неродик у польових умовах до трьох годин оперував семимісячне лосеня з проникаючою раною діафрагми та розривом шлунка.

Про це йдеться на сайті ГУ Держпродспоживслужби у Волинській області.

«18 вересня я чергував у райлікарні, - розпочав свою розповідь завідувач відділу незаразних захворювань та неплідності у тварин Маневицької районної державної лікарні ветеринарної медицини Ататолій Неродик. - Десь о 16:00 подзвонив єгер і каже, що в селі Нічогівці (розташоване за майже 50 кілометрів від смт Маневичі), лосеня перестрибувало через високий залізний паркан і травмувалося. Травма серйозна. Треба допомогти, бо на місці ніхто не береться...»

За словами Анатолія Неродика, часу на роздуми не залишалося, тож поїхав власною автівкою. Дорогою тримав зв’язок із єгерем, рекомендував, щоб лосеняті ввели снодійне. Як прибув на місце, тваринка лежала у дворі одного з домогосподарств. Потрібно було робити все, що можна, навіть у тих польових умовах, бо транспортування лосеня б не пережило. До того ж тварина була велика – до 150 кілограмів.

«Коли я оглянув лосеня, то зрозумів, що травми справді серйозні – одразу помітив дві проникаючі рани: до 20 см у ділянці мечоподібного відростка, розірвана діафрагма- рана до 15 см, а також був розірваний шлунок (сичуг). Легені, ймовірно, теж були травмовані, але оглянути їх ретельно на той час було неможливо. Візуально помітив, що грати туди не дійшли, але відчувалося, що повітря виходить з легень. Хоча великої кровотечі в грудній порожнині не візуалізувалося», - розповів Анатолій Неродик.

Операція тривала до трьох годин. Ветлікареві довелося працювати вже у сутінках, підсвічуючи собі ліхтарем. Усе обробив, продезінфікував, зашив, тварину вивів з наркозу. Лосеняті на місці поставив крапельницю, вколов знеболювальні, антибіотики, вітаміни… Травмоване звіреня прийшло до свідомості і його того ж дня забрали лісівники, на реабілітацію.

Щодо прогнозу на майбутнє, то, як вважає ветлікар, прогноз доволі обережний, бо є побоювання щодо травмування легень.

«З тими травмами, які ми побачили, тварина повинна видужати, але непокоять проникаючі рани, зокрема, розрив діафрагми. Можуть бути переломи ребер. Якщо зламалося навіть одне ребро, то воно могло пошкодити легеню», - зауважує Анатолій Неродик. – Проте, все, що залежало особисто від мене, я зробив».

Ветлікар і надалі опікуватиметься твариною. Цікаво, що наступного дня після операції, як стало відомо з розповіді лісівників, тварина вже встала на ноги і навіть щось поїла.

Анатолій Неродик 17 років працює у ветеринарній медицині Волині. Зізнається, що не вперше робить операції в польових умовах, навіть складні, але диких тварин оперував не часто.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися