У Луцьку злетять ціни на теплову енергію
Волинь

У Луцьку злетять ціни на теплову енергію

30 вересня 2021, 11:12
0
-1
Сподобалось?
-1

Через зростання вартості природного газу зросла й вартість теплопостачання для населення.

Про це під час засідання виконкому 30 вересня повідомив директор департаменту економічної політики Луцької міської ради Борис Смаль, пишуть Волинські новини.

Так, згідно зі змінами, внесеними до Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання», витрати оператора зовнішніх мереж на оснащення будівлі вузлами комерційного обліку води та теплової енергії включають до складу тарифів на теплову енергію та відповідні комунальні послуги, крім випадків, якщо вузли комерційного обліку були встановлені власниками будівлі або були наявні при введені в експлуатацію нових житлових та нежитлових будівель – такі співвласники оплачуватимуть вартість відповідної комунальної послуги за тарифом, що не враховує витрати оператора зовнішніх інженерних мереж на оснащення будівлі вузлами комерційного обліку.

У такому разі джерелом фінансування заходів встановлення вузлів комерційного обліку води та теплової енергії є інвестиційна програма виконавця відповідної послуги.

Відповідно, тарифи на постачання теплової енергії диференційовано ще на два види: тарифи, які враховують чи не враховують витрати на оснащення вузлами комерційного обліку будівлі за рахунок планового прибутку.

У відповідності до Постанови Кабінету Міністрів України від «Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на комунальні послуги» та ЗУ «Про теплопостачання», у новому опалювальному сезоні тарифи на послуги з гарячого водопостачання для населення складуть 127,64-147,71 грн/м3 (відповідно без/з врахуванням витрат на оснащення вузлами комерційного обліку), ріст становитиме 10-20 %.

При розрахунку двоставкового тарифу на теплову енергію на 2021/2022 роки для категорій інші споживачі та бюджетні установи врахували ціну природного газу 17 100,23 грн/тис.м3. Тому ріст тарифів у порівнянні з чинними для цих категорій споживачів становитиме:

- по умовно-змінній частині тарифу - 118 %, по умовно-постійній частині тарифу - 42 % (відповідно без/з врахуванням витрат на оснащення вузлами комерційного обліку).

Натомість, розмір тарифів для юридичних споживачів становитиме 3563,17-3679,19 грн/Гкал (без оснащення вузлами комерційного обліку) та 3776,63-3892,64 грн/Гкал (з врахуванням витрат на оснащення вузлами комерційного обліку), тоді як до внесення змін тарифи для юридичних осіб становили 1820,82-1873,58 грн/Гкал.

Тарифи на послуги з гарячого водопостачання для бюджетних установ та інших споживачів становитимуть 210,16-227,72 грн/м3 (відповідно без/з врахуванням витрат на оснащення вузлами комерційного обліку) – ріст становитиме 78-89 %.

Водночас, дещо відрізняється розрахунок тарифів на виробництво теплової енергії та її постачання у будинках, обладнаних системою автономного опалення (САО).

Таких систем на балансі ДКП «Луцьктепло» - 8. Це будинки, що розташовані за такими адресами: вул. Домни Гордіюк, 20; вул. Дубнівська, 15; вул. Ковельська, 47а; вул. Ковельська,150; вул. Кравчука 11б; вул.Кравчука,11в; вул. Федорова, 4 в; вул. Федорова, 4д. Відповідно, тарифи на теплову енергію та постачання теплової енергії будуть розраховані індивідуально по кожному будинку.

Тарифи на надання послуг з постачання гарячої води сформовано окремо для 8 систем автономного опалення, які перебувають у власності та/або користуванні ДКП «Луцьктепло». Також на балансі ДКП «Луцьктепло» станом на 01.06.2021 перебуває 91 індивідуальний тепловий пункт.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися