«Гельмінтоз у дітей не обов’язково лікувати», - лікарка з Луцька
Волинь

«Гельмінтоз у дітей не обов’язково лікувати», - лікарка з Луцька

2 жовтня 2021, 15:36
0
0
Сподобалось?
0

Термін «гельмінтоз» (від латинського – глист) був описаний Гіппократом ще 460 років до н. е. Аскариди, гострики, ехінококи, токсокари, стьожаки – здається, ці непрохані гості тільки й чекають моменту, щоб «облаштуватися» у наших тілах. Точніше – дитячих, адже їхні маленькі організми найменш захищені. Не дивно, що саме гельмінти вважають причиною 80% болячок у дітей: від поганого апетиту і аж до випадіння волосся. І, звісно ж, малюків посилено лікують. І… дарма, каже лікар-педіатр Луцького центру здоров’я Наталія Бєлоусова. Вона переконує, що не такі страшні ці паразити, як їх у більшості випадків «змальовують».

Паразитів покаже лише спеціальний аналіз

Наталія Валеріївна наголошує, що Україна не входить до переліку країн, де вирує епідемія гельмінтозу. А це означає, що не рекомендується проводити навіть профілактичне лікування. Наявність глистів може показати лише спеціальний аналіз калу на яйця гельмінтів, проведений тричі з інтервалом у тиждень. І лише тоді призначається лікування проти паразитів.

– Визначати наявність глистів у дитини по запаху з рота, нальоту на язику, відсутності апетиту чи худорлявості неправильно, – розповідає пані Наталія. – Візьмемо для прикладу ті симптоми, які нібито вказують на наявність паразитів. Скрегіт зубами уві сні (бруксизм) – це найчастіше психологічна проблема зі стоматологічними наслідками. Атопічний дерматит, який теж найчастіше пов’язують з глистами – це захворювання шкіри, яке вимагає правильного догляду. Хронічний кашель? При аскаридозі пацієнт може бухикати щонайбільше 10–14 днів, а не декілька місяців. Часто батьки жаліються на поганий апетит дитини і біжать в аптеку купувати препарати від глистів. Спочатку варто поспостерігати за тим, як харчується дитя: якщо з’їсти печиво і запити його солодким соком, то вже ані супу, ані каші з м’ясом не дуже й захочеться. Є й інші причини зниженого апетиту, тому потрібно консультуватися з лікарем. Ще один найрозповсюдженіший міф – дитина має глисти, бо їсть багато солодкого. Ну це взагалі не показник. Я особисто знаю лише кількох дітей, які не люблять солодощів. І наостанок, у чому особливо переконані бабусі: якщо дитина худа, значить, її зсередини «їдять черви». Якщо у вас занепокоєння щодо ваги малюка, зверніться до педіатра, щоб оцінити співвідношення ваги/зросту згідно з встановленими графіками.

Лямблії від людини до людини не передаються

– Пам’ятаю, як у всіх поголовно стали знаходити лямблії.

– Це не глисти, – каже пані Наталія. – Існує думка, що лямблії живуть у печінці, жовчних протоках та міхурі, але це не так. Вони розміщуються у тонкому кишечнику. Часто на них списують затяжний кашель, проте лямблії не здатні розноситися по організму. Головний симптом лямбліозу – тривалий, більше 14 днів, пронос. Також вони не передаються від людини до людини, а лише водним шляхом, іноді з фекаліями. Тому потрібно частіше мити руки і пити чисту воду. Лікуватися після контакту з хворим не потрібно. Якщо у калі малюка знайшли цисти (оболонки) лямблій – це не обов’язково недуга. Дитина може бути лише носієм цих найпростіших організмів.

– А що насправді повинно турбувати дитину, якщо у неї таки є глисти?

– Ми можемо їх підозрювати, якщо періодично є болі у животі, при гостриках – свербіж навколо анального отвору, при аскаридозі – ознаки отруєння, іноді типові висипання. Але регулярно шукати яйця глистів у калі теж немає потреби. Якщо дитину нічого не турбує, гельмінтоз не обов’язково лікувати. Організм мудрий, тож з часом сам одужає.

Поради щодо профілактики:

* Привчіть дитину часто мити руки;

* Ретельно мийте овочі та фрукти;

* М’ясо, рибу та інші продукти доготовуйте повністю;

* Пийте чисту водичку;

* Дозволяйте малюкові вивчати світ розумно (разочок можна дозволити спробувати пісок на смак, далі кажемо «но-но»);

* Регулярно «виганяйте глисти» своїм домашнім тваринам.

Мирослава КОСЬМІНА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися