На Волині музей-садибу руйнує грибок
Волинь

На Волині музей-садибу руйнує грибок

5 жовтня 2021, 12:41
0
0
Сподобалось?
0

У селі Затурці Локачинського району садиба, в якій проживало не одне покоління Липинських, раніше вабила сотні відвідувачів. Приїжджали навіть із-за кордону.

Нині ж у цих стінах голос екскурсовода звучить все рідше, пише "12 канал"

“Нема такого спонукання з боку освітніх закладів, управлінських структур. Ну а так переважно заїжджають сімейні пари. Бувають зрідка екскурсії якісь дорослі. І дуже-дуже мало відвідування школярами”, – розповідає завідувач музею В’ячеслава Липинського Віталій Кушнір.

Виною тому не брак працівників і не відсутність експозицій, а… грибок, який як ззовні, так і всередині руйнує приміщення. У підвальних приміщеннях, де раніше мали бути виставкові зали, нині – склад речей. У приміщенні сиплеться штукатурка, а грибок уже чорний. Віталій Кушнір каже: він щороку разом із керівництвом музею просить у влади грошей, от тільки отримує традиційні відмовки.

Щоправда, два роки тому якусь копійчину на ремонт виділили. От тільки ремонт той ситуацію не врятував, каже Віталій Кушнір, бо зробили його абияк.

На першому поверсі облущені стіни позатуляли картинами та іншими речами. У підвалі, кажуть, цвіль вже нічим було прикривати, довелося зняти штукатурку зі стін. Технологія будівництва, кажуть у музеї, була порушена ще перед його відкриттям.

“Підшили гіпсокартоном стелю, що в підвальному вологому приміщенні взагалі не годиться. Ви бачите, ось воно мокріє. Накидали товстелезний шар штукатурки. Поки там відкривався музей урочисто, сюди закрили двері”, – пригадує Віталій Кушнір.

Меморіальний музей-садиба В’ячеслава Липинського є відділом Волинського краєзнавчого музею. Його директорка Оксана Важатко каже: грошей на капремонт пам’ятки – немає. Чи будуть – невідомо:

“Реально сказати, що ми зможемо залучити гроші – я не можу. Я лише можу сказати, що ми будемо шукати шляхи. Фактично це один з останніх музеїв, який був нововідкритий. І в якому, в одному з останніх, був зроблений ремонт. І дуже прикро, що не пройшло й 10 років, як треба знову шукати гроші на капітальний ремонт.

У маєтку в селі Затурці В’ячеслав Липинський провів свої дитячі та юнацькі роки. Згодом тут відкрили музей.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися