У Луцьку ритуальним фірмам «здають» адреси покійників
Волинь

У Луцьку ритуальним фірмам «здають» адреси покійників

10 жовтня 2021, 15:36
0
0
Сподобалось?
0

Старі люди завжди переживають, як то діти будуть їх ховати. Тому завчасу збирають у клуночок одяг на смерть, а ще відкладають частину пенсії, щоб «було за що пам’ятник поставити». У селах похорон додає ще й чимало клопоту, а от у місті, якщо маєш гроші, всі організаційні моменти на себе беруть ритуальні служби. Скільки нині коштує відхід у вічність?

Копачів у селі знайти важко

Сумна подія – смерть рідної людини. І така реальність, що іноді нема коли її оплакувати – треба думати, як похорон організувати. Правда, родичі, які мають фінансову можливість, одразу замовляють ритуальну службу з міста. А хто хоче зекономити, доведеться самому усім займатися. Нині у селі знайти копачів важкувато. Старші дядьки вже не мають сил братися за лопати, молодь же не хоче. Хтось вірить у забобони, хтось цурається такої брудної роботи. Хоча оплачується вона непогано – тисяча гривень на всіх, а зазвичай це двоє-троє чоловіків. Далі треба шукати труну, хреста. Добре, якщо село близько біля райцентру і там є магазин ритуальних послуг, а коли віддалене? Рідним доводиться наймати транспорт, аби поїхати і купити все необхідне для поховання. Наприклад, у Локачах нині Володимир-Волинського району у промисловому магазині Леонтія Кирила є відділення ритуальних послуг. Не лишень жителі селища, а й із сіл району у разі потреби можуть придбати все, що треба. Ціни там помірні.

– Оренда катафалка залежно від відстані та часу перебування у віддаленому селі буде коштувати 600–700 гривень, – розповідає Леонтій Олексійович. – Найдешевша труна – 1200 гривень. Маємо все, що потрібно для поховання. До нас звертаються не лишень з нашого району, а й з інших.


У Луцьку діє спеціальний комбінат комунально-побутового обслуговування, який надає ритуальні послуги. У ньому можна замовити катафалк, підвезення померлого у морг, а потім поховання у Гаразджі, де розташоване міське кладовище. Усі послуги, як нас запевнили, офіційно затверджені, і родичі отримують фіскальні чеки про оплату. Замовлення катафалка та очікування біля церкви коштує приблизно 990 гривень, труна – від 1250, а модніша, лакована, – від 4500. Дерев’яний хрест вартує від 560 гривень. Одразу можна купити й подушку (90 грн) та покривало (500) в труну. Окремо треба заплатити чоловікам, які виноситимуть тіло з хати. При чому враховується поверх будинку та вага покійника. Копання могили спецтехнікою обійдеться у 567 гривень. Звичайно, є різні нюанси та додаткові витрати (як от відспівування у церкві, поминальний обід), але загалом рідні померлого можуть вкластися у сім-вісім тисяч. У приватних же ритуальних службах ці розцінки на кількасот гривень вищі. При замовленні катафалка враховується кілометраж від оселі до церкви чи одразу на кладовище. Порахувавши все, виходить приблизно від восьми до вісімнадцяти тисяч гривень. Деякі фірми  навіть пропонують організацію обіду з розрахунку сто гривень за людину, бо мають власне кафе.

Цікавий випадок розповів знайомий лучанин. Кілька років тому померла його теща. І поки рідні журилися, до зятя, а він людина досить відома, зателефонували з кількох ритуальних контор і запропонували свої послуги.

– Видно, мають у певних установах своїх людей, які швидко «здають» адресу померлого. Причому одразу скидають мобільні родичів. Оце «розвідка» працює, – гірко зіронізував чоловік.

Руслана ТАТАРИН


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися