На Волині вперше запровадили карантин через рак картоплі
Волинь

На Волині вперше запровадили карантин через рак картоплі

12 жовтня 2021, 17:08
0
0
Сподобалось?
0

Вперше на Волині запровадили карантинний режим через рак картоплі (Synchytrium endobioticum).

Про це повідомили на сайті Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області.

Так, від сьогодні, 12 жовтня, згідно з розпорядженням голови Ковельської районної державної адміністрації, запровадили карантинний режим через рак картоплі на площі 1 га за межами села Жиричі Ковельського району.

Хвороба проявляється вогнищами розростання тканин - наростів з горбистою поверхнею, що нагадують цвітну капусту, на бульбах, столонах, кореневій шийці, інколи на стеблі, листках і навіть квітах. Розмір наростів буває різним - від невеликої горошини до розмірів, які перевищують розмір бульби. Нарости, які формуються в ґрунті, - білого кольору, на надземних частинах - зелені. До закінчення вегетації картоплі нарости темнішають і загнивають. У подальшому ракові нарости можуть розвиватися на бульбах у сховищах під час зберігання, якщо врожай виростили на зараженій земельній ділянці (полі). Коренева система не уражується, тому в період вегетації хворі рослини зовнішньо не відрізняються від здорових. Збудник зберігається в ґрунті у вигляді зооспорангій у стані спокою до 40 і більше років.

"Картоплю, хвору на рак, в жодному разі не можна вживати в їжу, наголошують у Держпродспоживслужбі. Якщо ви виявили хоча б одну хвору бульбу, необхідно повідомити про це управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області",  - йдеться  у повідомлені. 



Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися