Переповнене Луцьке СІЗО планують розширити
Волинь

Переповнене Луцьке СІЗО планують розширити

13 жовтня 2021, 17:06
0
0
Сподобалось?
0

У Луцьку слідчий ізолятор, де утримують осіб, які очікують на вирок суду, вже давно потребує модернізації.

Як повідомив заступник начальника департаменту з питань виконання кримінальних покарань Віктор Кощинець, Міністерство юстиції наразі займається питаннями розбудови і покращення умов ув’язнених. Це стосується і волинських місць несвободи, пише ІА "Волинські Новини"

«Ми бачимо проблеми, які є в Луцькому СІЗО. Важливо, щоб таких проблем як перенаповненість, важкі умови для тих, осіб, які не визнані винними і чекають вироку суду, не було», – пояснив він.

З його слів, на покращення умов у Луцькому СІЗО планують спрямувати частину коштів від продажу Ковельської виховної колонії, яку, нагадаємо, Фонд держмайна виставив на аукціон.

Як додала заступниця міністра юстиції, в Україні практично всі слідчі ізолятори переповнені. Це при тому, наголошує вона, що в Україні діє норма 2,5 квадратного метра на одну особу. І це дуже мало, бо в Європі – від 4 квадратних метрів. Натомість використовувати закриті колонії, як, приміром, Ковельську, у якості СІЗО – не варіант, оскільки треба такий заклад суттєво перебудовувати і вкладати чималі кошти, що економічно недоцільно.

«Коли ми говоримо про закриті установи системи відбування покарань, то маємо радянську в’язничну інфраструктуру за типом гуртожитка. У СІЗО, відповідно до чинного законодавства, людей, які не є засудженими, не можна утримувати в таких гуртожитках. Там має бути камерний тип утримання. Щоб переробити гуртожиток в камерний тип потрібні чималі інвестиції. Капітальні інвестиції на 2021 рік склали майже 14 мільйонів на 109 об’єктів, які всі застарілі і потребують ремонтів. У держави немає можливості реконструйовувати закриту в’язницю під СІЗО», – пояснює вона.

Крім того, зазначає посадовиця, СІЗО – це заклади, де утримуються особи, які чекають на вирок суду і їх постійно потрібно доправляти на судові засідання. Тому не вихід облаштовувати ізолятори надто далеко від обласного центру. Звичайно, зауважує вона, їх недоцільно облаштовувати й у самому центрі міста. Приміром, у Європі такі заклади розташовують за містом, але близько до населених пунктів.

З її слів, кошти, виручені за продаж Ковельської колонії, будуть спрямовані на модернізацію нині існуючих об’єктів в’язничної системи. У тому числі – й на СІЗО у Луцьку.

«План такий, що і у Луцьку СІЗО також буде модернізовуватися, але конкретної прив’язки до регіону немає, що продають на Волині об’єкт і гроші підуть на реконструкцію волинських установ, все залежить від пріоритетів. Ми знаємо про проблему. Там буде або реконструкція корпусів, або зведення нового корпусу або перенесення», – інформує Олена Висоцька.

Віктор Кощинець, своєю чергою доповнив: аби уникнути перевантаження СІЗО, створюються сектори у діючих місцях несвободи. Приміром, така дільниця слідчого ізолятора є в Маневицькій колонії.

Юлія МАЛЄЄВА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися