Багатодітна матір з Волині - вправна господиня
Волинь

Багатодітна матір з Волині - вправна господиня

20 жовтня 2021, 15:36
0
0
Сподобалось?
0

Жителька Залізниці Камінь-Каширського району Галина Бас у свої шістдесят тішиться сімома дітьми, серед яких є й донечки-двійнята, а також чотирнадцятьма онуками. 

Всі кровинки вже створили власні сім’ї, коріння пустили на Любешівщині, пише газета "Нове Життя"

Скільки мала змоги, жінка працювала в місцевому колгоспі, аж доки його ліквідували. На пенсію пішла в 41 рік. Молоко конем по селі збирала, раніше корів доїла. Водночас разом із чоловіком на сезонні роботи їздили у Харківську область на буряки, на Луганщину в Сєвєро-Донецьк – на цегельний завод. Працювали і в Білорусі, Росії. Він у колгоспі теж трудився – комбайнером, ковалем, умів хату збудувати, перекрити. Тож і собі звів дім, і всім дітям допоміг та й односельцям не відмовляв. Обоє були з багатодітних сімей: у її батьків семеро, у його – п’ятеро, тому знали ціну праці змалечку.

«У 80-х роках хто з хлопців їздив мотоциклом, той був завидним женихом. Мій Василь мав теж, а ще ж вдався дуже беручким до роботи», – пригадує жінка роки молодості.

Спочатку жили молодята на хуторі Кузеньки, звідки родом коханий. Потім у Залізницю перебралися, побудувалися недалеко від батьків Галини Юхимівни. Поки малеча мала була, ті трохи помагали глядіти. Бо ж і хазяйство мали, і на заробітки відлучалися. А невдовзі, каже жінка, сама лишилася у великому добротному домі. Адже три роки тому в неповні 60 передчасно помер чоловік. Важко вона перенесла цю втрату: на серці їй зробили операцію, встановили кардіостимулятор. Тепер біля неї тільки одна донька живе, але й та будується в Судчі. Хата оживає і наповнюється гамором хіба що на свята, коли за родинним столом збираються доньки та зяті, сини й невістки, любі внучата. У серпні в цій родині було багато днів народжень – і в дітей, і в онуків. Тож бабуся радо перелічує, кому і скільки виповнилося. Із посмішкою пригадує багатодітна мама, як у 90-х народилися двійнята Віра та Надя, і тоді у вигляді допомоги видали їй набір матері й дитини… один на двох – одна соска, одна пляшечка, по одній великій та малій пелюшці… 

Галина Юхимівна оповідає: своїм кровинкам дали освіту, старалися власним прикладом привити їм працелюбність, відповідальність, порядність. Ті ж реалізовують себе там, де мають можливість: у підприємницькій діяльності, у перукарській справі або ж їздять, як і багато українців, на сезонні заробітки. До слова, один із синів, Сергій, котрий працює майстром лісу, є учасником АТО. Сама ж мама-бабуся без роботи не любить сидіти. Хоча корову вже не тримає, але має качок, кроликів, курей і свинку, а коника та паї повіддавала дітям.

Як і кожна полісянка, любить та вміє ця жінка вишивати. Бо ж колись потрібно було не лише рушників надбати, але й постіль, скатертини вишити. А от із весни до холоду має повно роботи у дворі. Адже і городину садить, і квітничок має. Пахучі, яскраві лілії, троянди, майори та інші квіти так і ваблять господиню своїми голівками й листочками, аби їх упорядкувала, помилувалася ними. А ще торік вона розпочала кавуни та дині вирощувати. Спочатку сіє їх у ящик і висаджує в ґрунт уже розсадою. Торік ці баштанні культури добре в неї вродили, особливо дині. Але найбільше любить господиня займатися помідорами. Кущів двісті садила із плодами різних кольорів, розмірів та форм. В одної знайомої бачила фіолетові, тож наступного року і собі такі планує посадити.

«Діти в Польщу їздять, то порадили перейняти з-за границі досвід – солому між кущами помідор постелити і в жодному разі не підв’язувати їх, не пасинкувати. Росли такі розлогі», – ділиться досвідом хазяйка. Цей рік уперше взялася Галина Бас вирощувати і малину, що до жовтня плодоносить. Дочка старша та сестра з Великого Куреня дали їй саджанці й досвідом діляться.

Коли ж пізня осінь чи зима і день короткий, трохи повишиває Галина Юхимівна або гачком поплете килимки – і гайне в село. Троє дітей побудувалися у Залізниці на одній вулиці. Тож спочатку відвідає свого тата, котрий живе у наймолодшого сина, а потім дорослих та малих кровинок.

«Якщо зайдеш лише до одних онуків – другі образяться» – посміхаючись каже жінка.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися