На Волині аграрію заборонили продавати картоплю 20 років
Волинь

На Волині аграрію заборонили продавати картоплю 20 років

24 жовтня 2021, 11:27
0
0
Сподобалось?
0

А ви знали, що злоякісні пухлини вражають навіть картоплю? Фермер із села Жиричі Ковельського (раніше Ратнівського) району Анатолій Михайлевський теж про таке не чув, аж поки не надумав продати свою картоплю за кордон, у сусідню Білорусь. Аби отримати документи для реалізації, потрібно було зробити певні аналізи. Результати шокували: з’ясувалося, що все вирощене уражене раком і підлягає знищенню.

Про те, що на волинських овочах виявили цю небезпечну хворобу, повідомило Головне управління Держпродспоживслужби у Волинській області. У зв’язку з цим на зараженому полі (площа 1 га), де росла картопля, запроваджується карантинний режим. У Ковельській РДА у свою чергу додали, що найближчі 20 років аграрію заборонено продавати і висаджувати на насіння картоплю. А власники городів, які межують із зараженим полем, теж повинні поміняти свою бульбу на сорти, більш стійкі до цих хвороб.

Рак картоплі – лише рослинне захворювання, яке має грибкове походження, пояснили у Волинській держпродспоживслужбі. Найхарактернішою ознакою є утворення наростів з горбистою поверхнею, які нагадують цвітну капусту – на кореневій шийці, бульбах. Нарости бувають різними – від невеликої горошини до розмірів, більших за саму бульбу. Спочатку вони білого кольору, з часом стають темно-коричневими. Рак може розвиватися на картоплі у сховищах під час зберігання, якщо врожай виростили на зараженій земельній ділянці (полі). Збудник хвороби зберігається у ґрунті у стані спокою до 40 і більше років. Саме тому на заражених полях вводять карантин: садити там картоплю вже категорично заборонено. Вживати її людям та годувати нею худобу – теж. Бо ж збудник буде розноситися з гноєм, і кінця краю тому карантину не буде. Щоправда, наукових досліджень на тему, чи шкодить здоров’ю вживання зараженої картоплі, немає.

Пан Анатолій, який потрапив у таку ситуацію зі своїм врожаєм, каже, що діагноз овочів його не бентежить. Картопля вродила, більшість її з вигляду нічим не відрізняється від здорової, тож і він, і вся його родина їстиме. Звідки взялася хвороба, не знає. А поле, яке опинилося під карантином, вже засіяв ріпаком. На жаль, про бізнес на бульбі уже і не мріє.

Так сталося, що на Волині цю хворобу виявили вперше. А є області, які стикнулися з цим раніше. У 2018 році, наприклад, невеличкі вогнища раку картоплі фіксували у Вінницькій, Донецькій, Житомирській, Закарпатській, Івано-Франківській, Львівській та Чернівецькій областях. Загалом же це захворювання – давно відомий вид хвороби сільськогосподарських культур. Про неї знали ще наприкінці ХІХ століття у більшості країн світу. Проте люди навчилися «воювати»: селекціонери вивели ракостійкі сорти, а фітоспеціалісти зрозуміли, що рак особливо вражає картоплю на тих полях чи ділянках, де вона висаджується з року в рік, не дотримуючись сівозмін. Тож сучасні спалахи хвороби – це таки рідкість.

Мирослава КОСЬМІНА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися