Доставка газу для волинян може подорожчати втричі
Волинь

Доставка газу для волинян може подорожчати втричі

24 жовтня 2021, 10:51
0
-2
Сподобалось?
-2

Українські облгази мають намір різко підняти плату за доставку газу. У декількох областях тариф може вирости з 1,5–1,7 гривні до майже 9 гривень.

Kosatka.Media проаналізувала проекти тарифів на розподіл природного газу, які оператори ГРМ опублікували на своїх сайтах.

Зокрема «Волиньгаз» планує збільшити тариф з 1,57 гривні за доставку одного куба газу до 4 гривень 49 копійок. «Рівнегаз» закладає зростання з 1,68 гривні до 3 гривень 79 копійок, «Львівгаз» – з 1,68 до 4,18. Найдешевші послуги з розподілу газу як і раніше мають залишитися для споживачів «Київгазу» – тут планують зростання тарифу з 31 копійки до 83 копійок, у п’ять з половиною разів може подорожчати доставка газу у «Луганськгазу» – з 1,68 до 8,41 гривні.

Варто відзначити, що у багатьох компаній оголошення про те, що йде підготовка та обговорення нових тарифів, подані не в загальній стрічці новин, а досить неявно – вони глибоко «закопані» у розділах. Це не суперечить вимогам законодавства, але дуже звужує можливості громадськості дізнатися про запропоновані зміни.

Після оприлюднення проектів тарифів облгази зобов’язані проводити відкриті слухання щодо змін у тарифах (частина компаній вже відзвітувала про їхнє проведення).

Оператори ГРМ підвищення тарифів обґрунтували тим, що зросла очікувана вартість технологічного газу (який є головною складовою у тарифі за розподіл). Також облгази закладають у тариф індексацію заробітної плати, зростання вартості інших складових собівартості (ПММ, електроенергія, металопродукція) від 30% до 200%. Деякі закладають ще й компенсацію збитків за попередні роки. Також деякі облгази як один з чинників зростання тарифу вказують плату за надане в експлуатацію державне майно, яке обліковується на балансі, та оплату оператору ГТС обсягу замовленої потужності, по яких відсутні джерела фінансування. Чи будуть такі тарифи схвалені? Наголосимо, що це не остаточний варіант тарифів: їхню обґрунтованість перевірятиме НКРЕКП.

Тарифи на розподіл газу будуть встановлюватися наприкінці грудня, щоб вони почали діяти з 1 січня.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися