На реставрацію замку в Луцькому районі виділили 10 мільйонів
Волинь

На реставрацію замку в Луцькому районі виділили 10 мільйонів

30 жовтня 2021, 12:35
0
1
Сподобалось?
1

На реставрацію Олицького замку-резиденції, що в Луцькому районі, спрямували перший транш коштів із державного бюджету – 10 мільйонів гривень.

Про це під час на міжнародній науковій конференції розповів заступник голови облдержадміністрації Андрій Ярмольський, пише "Суспільне"

З його слів, спершу перед реставрацією відбудуться археологічні розкопки під нинішніми приміщеннями. До виконання робіт, говорить посадовець, планують приступити через два тижні.

"Перший транш ми вже отримали цього тижня. Відбулася бюджетна комісія, їх включили в бюджет області та запущена процедура їх освоєння. У понеділок чи крайній строк буде оголошено закупівлю через Prozorro", – зазначив заступник голови ОДА.

Загальна вартість проєкту щодо реконструкції Олицького замку – 474 мільйони гривень.

Конференція в Олицькому замку: на реставрацію пам'ятки виділили перші 10 мільйонів

Реконструкцію Олицького замку-резиденції та його економічний розвиток обговорили 29 жовтня на міжнародній науковій конференції "Олика в європейській історії: відтворення історико-архітектурної спадщини".

На Волинь завітали понад 60 науковців, істориків, архітекторів та археологів, які після зустрічі в обласній раді продовжили наукові доповіді в Олиці. Науковець Волинського краєзнавчого музею Тарас Верба під час екскурсії розповів, що після реставрації замку збільшиться кількість туристів.

Зараз, говорить науковець, приміщення є аварійними: "У жодне приміщення в середину зайти не можна, лише полюбуватися прилеглою територією і палацовими комплексами".

Конференція в Олицькому замку: на реставрацію пам'ятки виділили перші 10 мільйонів

Палац Радзивілів у Неборові, що в Польщі, та садиба Радзивілів (Несвізький замок) у Білорусі користуються великою популярністю серед туристів, – розповів науковець із Польщі Ярослав Дурка.

"Туди багато поляків приїжджають, там все гарно відреставроване. Тому, якщо тут буде проведено реконструкцію, будуть готелі, ресторани, то туристи з Польщі охоче приїжджатимуть", – додав науковець.

Конференція в Олицькому замку: на реставрацію пам'ятки виділили перші 10 мільйонів

Для того, щоб Олицький замок "працював" серед туристів та був їм цікавий, необхідно не лише відреставрувати приміщення, а й придумати загальну стратегію розвитку, – зазначила експертка з культурної спадщини розвитку туризму в громадах із Харкова Олена Жукова.

"На вхідних квиточках в музеї багато не заробиш, але існуванням ці об'єкти закручують процеси для залучення грошей локально в громаду. У нас багато прикладів, коли в реставрацію вклали сотні мільйонів, а об'єкт лишається мертвим", – додала фахівчиня.

Конференція в Олицькому замку: на реставрацію пам'ятки виділили перші 10 мільйонів

Одне із завдань щодо Олицького замку – дослідити вже наявні споруди, – зазначив керівник Волинської археологічної експедиції Інституту археології НАН України Віктор Баюк.

"Спробувати максимально виявити ті споруди, які мають бути. Нині є підземелля під одним із корпусів замку. Моє припущення, що вони є під усім периметром палацового комплексу, але це потрібно дослідити та зробити так, щоб воно працювало на громаду і всю Україну", – додав науковець.

Конференція на Волині щодо Олицького замку триватиме до 31 жовтня.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися