Андрій ТУРАК
Волинь

Головне не роздати волинські землі в оренду, а створити робочі місця на селі, – Андрій Турак

22 листопада 2021, 19:26
0
0
Сподобалось?
0

Андрій Турак – чи не найдосвідченіший депутат Волинської обласної ради. Він знаний аграрій та багаторічний керівник ПОСП імені Шевченка у селі Угринів на Горохівщині, яке створило сотні робочих місць. Починаючи з 1998 року, виборці вже вшосте довірили йому представляти свої інтереси в обласній раді. Андрій Турак понад двадцять літ працював тут на різних напрямках, і проблематику Волинського краю знає всебічно.

– Андрію Антоновичу, розкажіть про свої пріоритети у депутатській роботі у нинішній каденції.

– У восьмому скликанні я є членом майнової комісії, а тому вважаю пріоритетним саме розвиток комунального майна Волинської обласної ради. Оскільки бюджет області дуже обмежений, саме раціональне використання коштів має бути основою діяльності таких закладів. На жаль, як показує практика, більшість з них є дотаційними. Тому часто виникає питання пошуку додаткових коштів. Багато проблем закриває державна дотація обласному бюджету та різного роду субвенції на ті ж освіту та медицину, але їх теж не вистачає. Тож потрібно вчитися жити по кишені та шукати нові джерела прибутків. За такими принципами мали б функціонувати комунальні підприємства. Однак лише деякі із них, як-от санаторії «Пролісок» та «Лісова пісня», демонструють позитивну динаміку за надходженнями в обласний бюджет. Набирає обертів і «Волиньприродресурс». До інших є питання.

– Ви часто піднімаєте питання про сумнівну якість продуктів, які постачають у садочки та школи області за тендерами підприємства з віддалених регіонів. Натомість місцеві виробники переважно залишаються ні з чим. Як можна було б вирішити цю ситуацію?

– Лише змінами до законодавства. На сьогоднішній день система державних закупівель побудована таким чином, що визначальним критерієм є лише ціна. У кого нижча, той і виграв. Ідея ж нібито хороша – однак насправді все не так райдужно, як би хотілося. По-перше, ціни завжди нижчі у всеукраїнських виробників, ніж у місцевих. Це елементарна економіка, оскільки крупні підприємства мають більші об’єми виробництва продукції, тож і вартість за одиницю товару у них менша. По-друге, неодноразово чуємо та читаємо, що після тендерів виникають питання до якості продуктів харчування. А чому? Бо сьогодні не проблема купити будь-які документи про якість продукції. Натомість належного контролю за цим питанням немає. Потрібно посилювати вимоги до стандартів виробництва, робити більш жорстким контроль за постачанням харчів у школи та садочки. Бо по-іншому ніяк.

– Волинь – аграрний край. Чи повністю область використовує внутрішній ресурс для підтримки сільгоспвиробника?

– Щодо сільгоспвиробників, то тут все просто. У нас ледь не основний критерій успішності громади – роздані в оренду сільськогосподарські землі. Я вже неодноразово говорив, що це не головне, а найважливіше – робочі місця на селі, які дають набагато більше прибутку громаді та державі, ніж оренда. Оскільки від офіційно оформлених працівників надходить податок з доходів фізичних осіб, єдиний соціальний внесок. Тому громади, та й держава загалом, давно б мали ставити питання до фірм, охочих орендувати – створюйте робочі місця на селі, гарантуйте їхню стабільність, а тоді вже отримуйте в оренду землю.

Без такого підходу говорити про те, що область повністю використовує внутрішній ресурс для підтримки сільгоспвиробника, не доводиться.

Сергій КРАЙВАНОВИЧ


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися