Синехії у матці: чому утворюються і як їх позбутися
Волинь

Синехії у матці: чому утворюються і як їх позбутися

20 листопада 2021, 10:40
0
0
Сподобалось?
0

Це дуже поширена патологія. У значної частини пацієнток синехії ендометрію виявляють випадково, коли жінку турбує зовсім інше захворювання. Для багатьох воно стає причиною безпліддя. Що таке синехії ендометрію, звідки вони беруться і як їх виявити у своєму тілі, розповідає акушер-гінеколог, репродуктолог, лікар вищої категорії Євгенія ЩЕПКО.

– Що таке синехії ендометрію?

– Це спайки (злуки, зрощення, плівочки) між окремими ділянками слизової оболонки у порожнині матки. За структурою вони можуть бути тоненькими, еластичними або щільними, можуть зрощувати частково порожнину матки або повністю, деформувати або ні порожнину матки.

Загалом розрізняють три ступені захворювання. Перший – невелика площа поширення синехій (менше 25% порожнини матки), вони тонкі, еластичні, піддатливі і, як правило, дають мало симптомів та створюють мінімальний дискомфорт для пацієнтки.

Другий ступінь – коли ураження синехіями становить від 25 до 75% порожнини матки. Є одиничні щільні, при цьому стінки матки, як правило, без деформації.

Третій ступінь – коли синехії уражають понад 75% порожнини матки. Вони щільні, нееластичні, зрощують стінки матки, деформують її порожнину.

Захворювання прогресує залежно від часу та особливостей організму жінки. Чим довше вона відкладає візит до лікаря, тим більше розростаються синехії і складнішу симптоматику дають, а відтак пацієнтка почувається все гірше.

– Чому в ендометрію виникають синехії?

– Причин декілька. Перша й основна – механічна травма ендометрію, тобто будь-які маніпуляції на ньому (аборти, завмерлі вагітності, вишкрібання тощо), у поєднанні з інфекцією (стимулює їх виникнення). Найбільший відсоток синехій провокує туберкульозна інфекція.

За статистикою, вони утворюються у 67% пацієнток після ускладненого аборту або завмерлої вагітності.

Слід зауважити, що утворення синехій може спровокувати внутрішньоматкова спіраль, поставлена жінці на запальному фоні.

– Чи можуть вони утворитися без травмування ендометрію (якщо не було абортів, викиднів, вишкрібання тощо)?

– Так, це можливо. Якщо в організмі жінки були сильні запальні процеси, які не лікувалися, а також гормональні порушення, уражається слизовий шар ендометрію і можуть утворитися синехії.  

– Як часто їх виявляють у жінок?

– Синехії йдуть як супутня патологія.

– На що при цьому скаржаться пацієнтки?

– Симптоми залежать від того, які синехії (щільні чи тонкі, еластині чи ні, чи можуть розтягуватися), де вони розташовані і яка їхня кількість.

Найчастіше жінки при цьому скаржаться на порушення менструальної функції. А саме: зменшення менструальних виділень аж до повної відсутності менструації або, навпаки, затяжної, яка триває довго, але при цьому необхідних виділень мало. Часто виникає тягнучий біль внизу живота. Наслідком синехії є безпліддя (виникає у 60% жінок) або викидні на ранніх термінах.

Цей комплекс симптомів (зменшення менструальної функції та кількості виділень під час менструації, зменшення їх або повна відсутність (аменорея), мимовільні аборти, безпліддя) називається синдромом Ашермана.

Одним з ускладнень синехій ендометрію є гематометра. Це коли синехії утворюються у нижніх відділах порожнини матки і призводять до того, що виділення під час менструацій не можуть вийти, бо вихід закритий. При цьому ендометрій відшаровується і накопичується з виділеннями у порожнині матки.

– Як можна виявити синехії?

– Запідозрити їх можна, проаналізувавши скарги пацієнтки: усе було гаразд (регулярність і тривалість менструації, нормальний об’єм виділень), але після аборту, викидня абощо з’явилися порушення, які належать до симптомів синехій ендометрію. Найкритичніший період, коли вони можуть утворитися, – перший місяць після втручання у порожнину матки (після пологів, викидня, аборту, вишкрібання, встановлення спіралі тощо). Тож необхідно особливо уважно спостерігати за жінкою, призначити протизапальну, гормональну терапію, аби попередити утворення синехій.

Але для встановлення остаточного діагнозу «синехії ендометрію» аналізу скарг жінки недостатньо. Найкращий метод діагностики – гістероскопія. До речі, у цьому випадку вона є також методом лікування.

– Наскільки ефективне лікування?

– Гістероскопія є єдиним і ефективним методом лікування синехій ендометрію при невеликій площі ураження. При значному ураженні після неї у порожнину матки встановлюється спіраль, яка попереджає деформування і повторне зрощення органа, врегульовує гормональний фон.

Однак треба зауважити, що у 60% пацієнток після гістероскопії виникає рецедив, тобто захворювання повертається. Причина у тому, що жінка стає схильною до утворення синехій, якщо її ендометрій був травмований хоча б один раз.

Аби після гістероскопії синехії не утворилися повторно, дуже важливо усунути запальний процес, запустити менструальну функцію, щоб менструація відбувалася належним чином (зупиняти її не можна).

– Чи може жінка, яка має синехії ендометрію, завагітніти?

 – Так. Залежно від того, які це синехії, де розташовані і чи деформують порожнину  матки, жінка може завагітніти. Але у більшості випадків така вагітність закінчується викиднем на малих термінах. Тому захворювання треба спершу вилікувати, а вже потім планувати зачаття. Як показує практика, після лікування жінка може завагітніти і виносити дитину.

Інна СЕМЕНЮК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися