У селі на Волині вакцинуються цілими хатами, щоб отримати «Вовину тисячу»
Волинь

У селі на Волині вакцинуються цілими хатами, щоб отримати «Вовину тисячу»

29 листопада 2021, 16:11
0
-2
Сподобалось?
-2

Усі обговорюють гучну заяву президента Зеленського. Усім, хто отримає дві дози щеплення, він обіцяє виплатити по тисячі гривень.

– О, та у нас у селі вакцинальний бум стався, – розказала наша читачка з Володимир-Волинського району. – Почувши про тисячу, стали рахувати, скільки то в сім’ю грошей прибуде. У сусідів вийшло шість тисяч, бо у них шестеро дорослих. То так усі разом і прийшли вакцинуватися. А у моїх далеких родичів дорахувалися, що буде вісім, якщо зможуть в амбулаторію приперти 90-річну бабу. І таки попід руки її притягли!

І справді, новина добре розбурхала народ. Кожен можновладець в Україні мусить мати свою тисячу для роздачі населенню. Була «Юліна тисяча» від Тимошенко – за втрачені вклади СРСР. «Вітіна» від Януковича напередодні парламентських виборів. «Петрову тисячу» роздавали в рахунок субсидій під президентську кампанію. Зеленський хоче виплачувати свою тисячу тим, хто повністю вакцинувався. Але «живими» грошима її на руки не видаватимуть! Кажуть, це буде щось на кшталт ваучера, сертифіката чи депозиту на перелік певних товарів та послуг. Повний список поки ще формують, але точно відомо, що до нього потраплять сфери культури, подорожей та спорту. Наприклад, за «тисячу» можна буде придбати абонемент у спортзал чи фітнес-клуб, відвідати кінотеатр, музей або виставковий центр. Також можна буде купити квиток для подорожей усередині країни, наприклад, на потяг чи міжобласний автобус. А от обміняти «Вовину тисячу» на ковбасу та хліб навряд чи вдасться. Бо задумка всієї затії, як повідомляється в Офісі президента, – це масштабна програма підтримки українського бізнесу, який найбільше постраждав від локдаунів. Продуктові магазини, як відомо, жодного дня не були зачинені.

На «Вовину тисячу» планують виділити шість мільярдів гривень. Поки не відомо точно, чи видаватимуть її усім без винятку щепленим українцям, чи лише тим, хто вакцинується зараз. Також залишається відкритим питання, яким чином отримуватимуть гроші ті, хто не має смартфона і додатку «Дія» у ньому. Бо ж більшість начебто зможе використати кошти саме через цей застосунок у телефоні. Та й, якщо чесно, слабо уявляється, де тій самій 90-літній бабці з Володимир-Волинського району, яку притягли на вакцинацію, знайти у селі фітнес-клуб чи музей, щоб отоварити «Вовину тисячу».

До теми

Заохочення грошима до вакцинації – ідея не нова. У Сербії уряд виплачував кожному вакцинованому по 26 євро, потім визнали, що це було неефективно. У США держслужбовцям виділяли по 100 доларів, роздавали квитки в музеї, акваріуми та на спортивні заходи. У Грузії тим пенсіонерам, хто вакцинується до 1 січня, платять по 63 долари (це трохи менше середньої пенсії). У Латвії літнім людям дають по 20 євро на оплату комунальних платежів. Єдина країна, яка змогла похвалитися результатами підкупної вакцинації, – це Швеція. Коли там стали видавати по 24 долари на руки, рівень щеплення від 16 років і старше зріс до 81,7%.

Мирослава КОСЬМІНА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися