Олена СОСНОВСЬКА
Волинь

«Стать майбутньої дитини залежить виключно від чоловіка», - лікарка з Волині

29 листопада 2021, 10:37
0
1
Сподобалось?
1

Це раніше для визначення статі майбутньої дитини люди вдавалися до різних «шаманських ритуалів». З винайденням диво-апарата УЗД така потреба відпала. Тепер вагітні відвідують кабінети ультразвукової діагностики обов’язково. Лікар вищої категорії з 20-річним досвідом роботи, провідний спеціаліст УЗД у Волинській області з гінекології та акушерства Олена Сосновська розтлумачила найосновніші теми, які найперше цікавлять майже всіх майбутніх матусь.

Хлопчик чи дівчинка?

– Стать дитини визначається генетично і залежить виключно від чоловіка. Тобто від того, яка саме статева хромосома буде у сперматозоїді при заплідненні. До шести тижнів вагітності ембріони різної статі є однакові. Далі у хлопчиків виділяються гормони, що призводять до розвитку чоловічих статевих органів. Якщо виділення гормону не відбулося, статеві органи розвиваються по жіночому типу. Це відбувається всередині організму. Зовнішні статеві органи хлопчиків та дівчаток до 12 тижня вагітності виглядають майже однаково. Тому можемо зробити лише припущення.

І в дівчаток, і у хлопчиків на цей момент розвинений лише статевий горбок. Різниця в куті його нахилу. У дівчаток він становить менше 30 градусів, у хлопчиків – більше 30. У деяких країнах місцеві протоколи та підручники взагалі не рекомендують лікарям робити припущення щодо статі до моменту повноцінного розвитку зовнішніх статевих органів. А от під час другого дослідження (18-22 тижня вагітності) є можливість точно дізнатися стать малюка, якщо він не повернеться і не закриється.

Загроза при вагітності

– Щоб бути впевненим у тому, що вагітність розвивається нормально, потрібно зробити ряд обстежень на УЗД-апараті. Важливим є вимірювання ваги плоду. По ній орієнтуємося про розвиток дитини. Чи є відставання, чи, навпаки, підозра на крупний плід. З 11 по 14 тижні вагітності важливо зробити так званий доплер маткових артерій. Завдяки цьому можливо вчасно передбачити проблеми з плацентою, а вагітній вчасно пройти лікування. Зараз вже не існує такого діагнозу по УЗД, як гіпертонус. Це старовинний термін, який абсолютно не свідчить про загрозу. З 18 по 22 тижні вагітності перевіряється довжина шийки матки. Якщо вона коротка – це підвищує ризик передчасних пологів. Також вагітні бояться діагнозу «низької плацентації» або «передлежання плаценти». Майте спокій: 9 з 10  низьких плацент піднімуться самостійно до пологів. Але якщо станом на 36 тиждень вагітності  нічого не зміниться – це прямий показ до кесарського розтину. Тому що є великий ризик кровотечі під час пологів.

Двійнята чи трійнята

– Досі пам’ятаю, як я намагалася делікатно повідомити про трійню. «Були вже на узі?» – спитала дівчину, якій проводила обстеження. «Ні». – «У вас не одна дитинка», – кажу їй. – «Дві?» – «І не дві», – відповідаю. – «А скільки?!» – ошелешено на мене дивиться.

Взагалі для лікарів багатоплідна вагітність  – це бойова готовність і розуміння того, що існуватиме багато ускладнень. У вагітних з двійнею (або трійнею) ми насамперед повинні з’ясувати кількість плацент (хоріальність).  Вони забезпечують харчування та кровопостачання плоду. Бо ж є велика різниця, чи діти розвиваються в одній плаценті на двох, чи кожен має своє окреме «житло». Точно визначити хоріальність можливо лише у першому триместрі, тобто на початку вагітності. Пізніше плаценти зіллються одна з одною.
Монохоріальна двійня означає, що у них одна плацента на двох. Бувають ситуації, коли харчування плодів відбувається нерівномірно, тобто є «синдром обкрадання». За міжнародними стандартами, при цьому рекомендовано УЗД з 16 тижня вагітності кожні два тижні.

Коли ж у кожного малюка своя плацента, ризик ускладнень є значно меншим. Чи можливо на 100% спрогнозувати, близнюки народяться чи двійнята? Ні. Процеси поділу, механізми утворення багатоплідної вагітності досі достеменно не вивчені. І навіть коли бачимо дві плаценти (дихоріальна двійня), не виключено, що там ідентичні близнюки. Також бувають ситуації, коли один з двійні (трійні) завмирає. Зазвичай це відбувається на ранніх термінах і не впливає на розвиток іншого ембріона. Це феномен зникаючого близнюка...

Чи потрібно робити УЗД після 40 тижня вагітності?

– Якщо пройшла очікувана дата пологів, а ви ще не народили, рекомендовано пройти ультразвукову діагностику. Це потрібно для того, аби оцінити положення плоду, серцебиття, орієнтовну вагу. Визначити кількість вод (у цій ситуації важливо, чи є маловоддя), з’ясувати положення плаценти, провести доплер-тест (діагностика системи кровопостачання у матці, пуповині і плоду).

Мирослава КОСЬМІНА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися