Волинські розкрадачі артефактів уникають покарання
Волинь

Волинські розкрадачі артефактів уникають покарання

27 листопада 2021, 13:11
0
0
Сподобалось?
0

За останні десять років правоохоронці відкрили 26 проваджень за фактами руйнування чи розграбування пам’яток історії або культури у Волинській області. Однак жоден з порушників не отримав покарання: три справи закрив суд, 15 проваджень – самі ж правоохоронці.

Про це свідчать дані надані Нацполіцією на запит журналістів «Сили правди».

Більшість порушень викривають археологи та активісти. Серед останніх виявлених на Волині розграбувань – незаконні розкопки на місці колишнього храму в селі Ратнів Луцького району, на місці давньої переправи під обласним центром, в гробниці князя Юрія Чарторийського.

Всього в Україні за останні десять років Нацполіція відкрила 652 провадження за статтею 298 Кримінального кодексу. Найбільше – у Запорізькій (86 проваджень), Одеській (68) та Львівській (64) областях.

Покарання отримали лише п’ять порушників – їм присудили рік умовно або штраф у розмірі 1700 гривень.

Значну частину археологічних знахідок чорні копачі продають на загальнодоступних сайтах. За пів години журналістам вдалося знайти більше десяти англомовних сайтів, на яких розміщені лоти з України. Наприклад, на відомому американському маркетплейсі продають скіфський меч за понад сто тисяч гривень. Як вказано на сайті, доставка здійснюється з Києва в будь-який куточок світу, крім України та ще дев’яти країн. На іншому американському сайті продаються близько сотні скіфських прикрас та предметів побуту. Ціна варіюється від п’ятисот гривень до 10 тисяч.

На іншому сайті продавали нібито знайдений дайвером стародавній меч, через який адміністрація Державного історико-культурного заповідника у Луцьку зверталася до Мінкульту та слідчих органів. Згодом артефакт потрапив у власність до українського колекціонера, а в Нацполіції не знайшли підстав для внесення даних про випадок до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Правознавець та член правління Всеукраїнської громадської організації «Спілка археологів України» Олександр Малишев зазначає, що близько 95 відсотків світового ринку культурних цінностей мають нелегальне походження. За його словами, теперішнє законодавство у сфері охорони культурних цінностей не може вберегти пам’ятки через те, що покарання передбачене лише безпосередньо за незаконні розкопки. Необхідне введення відповідальності як для продавців, так і покупців артефактів, що передбачається сучасними європейськими нормами.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися