У волинському музеї оцифрують колекцію фондів
Волинь

У волинському музеї оцифрують колекцію фондів

8 грудня 2021, 17:25
0
0
Сподобалось?
0

У Волинському краєзнавчому музеї невдовзі розпочнуть оцифровувати колекцію фондів. Для цього закупили техніку та програмне забезпечення.

Про це повідомила Суспільному директорка музею Оксана Важатко.

"Влітку ми виграли грант від House of Europe, який оголошується та фінансується німецьким посольством в Україні, на оцифрування фондів. Грант передбачає закупівлю програмного забезпечення та техніки для ведення електронного обліку та оцифрування музейних предметів", – зазначила очільниця краєзнавчого музею.

Окремі цікаві предмети працівники музею уже почали фотографувати, щоб привернути увагу до музейної колекції, та виставляли знімки та 3D-моделі на офіційній сторінці закладу у Фейсбуку. 7 грудня у музеї показали роботу з оцифрування 30 монет часів Римської імперії періоду, серед яких 22 срібні: денарії, дупондії, сестерції та асси часів імперії, грошові одиниці імператорів Траяна, Антоніна Пія, Веспасіана, Коммода та імператриці Фаустіни молодшої.

Наразі, зі слів Оксани Важатко, процедура обліку музейних предметів доволі архаїчна у зв'язку з тим, що до цього музеї зобов'язує законодавство України, а інструкція з обліку та збереження музейних предметів в частині обліку залишається незмінною з 80-х років.

"Є строгий облік всіх музейних предметів та окрема процедура: кожен предмет науковий працівник приймає, створює акт прийому-передачі, далі вручну заповнює паспорт, далі карточку до цього предмета, потім передає його у фонди, де записують цей предмет вручну в книгу вступу та інвентарну книгу. Ми можемо тільки у Word створювати бланки і їх набирати, але все інше вручну", – зазначила керівниця закладу.

У зв'язку з тим, що Волинський краєзнавчий музей виграв грант на модернізацію системи та буде переформатовувати її в сучасний стан, проєкт, каже Оксана Важко, може затягнутися на декілька років.

"В наш час так не може продовжуватися і вводиться електронна форма обліку, коли ставляться програми, які в чомусь перегукуються зі складськими програмами і мають свою специфіку. Хоч ми будемо продовжувати формувати документи вручну, але паралельно будемо створювати електронну базу і до всього цього фотографувати кожен предмет, який надходить", – говорить Оксана Важатко.

Нові надходження працівники музею вноситимуть у базу вже з 1 січня 2022 року, потому поступово будуть опрацьовувати та оцифровувати ті предмети, які зберігаються у музеї давно, – зазначила Оксана Важатко.

"Таким чином ця база буде наповнюватися і ми її відкриємо для доступу в інтернеті. Бо зараз можна познайомитися з фондами Волинського краєзнавчого музею, написавши заяву у відділі фондів, взявши каталожний ящик і за карточкою з предметом фондовик людині винесе предмет для ознайомлення", – повідомила директорка музею.

Загалом фонди Волинського краєзнавчого музею нараховують понад 300 тисяч музейних експонатів з основних та допоміжних фондів, з яких понад 160 тисяч експонатів належать до Державної частини Музейного фонду України. Однак в експозиції, додала Оксана Важатко, виставляється менш як 10 % зазначеної кількості, а решта зберігається у фондах та в більшій своїй частині недоступне для відвідувачів.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися