Найбільше бомбосховище на Волині вміщує 2,5 тисячі людей одночасно
Волинь

Найбільше бомбосховище на Волині вміщує 2,5 тисячі людей одночасно

18 грудня 2021, 10:30
0
2
Сподобалось?
2

Останнім часом тільки й мови – про війну. Росія брязкає зброєю, під нашими кордонами товчуться десятки тисяч їхніх військових, прогнози розвідок невтішні. Куди бігти, якщо війна прийде у наші міста і села? Де ховатися?

Пам’ятається, як у 2014 році, з початком воєнних дій на Донбасі, в Україні стали масово перевіряти об’єкти цивільного захисту. Волинська обласна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій мусила констатувати: 90% бомбосховищ та укриттів – у занедбаному або напівзруйнованому стані. З них заходилися викачувати воду, прибирати, ремонтувати, готувати технічні паспорти. Зараз – вже зовсім інша картина. Будівель цивільного захисту на Волині, де можна перечекати біду – 829. Разом вони можуть вмістити понад 200 тисяч людей. Найнеобхідніші сховища, звісно ж, для містян. У містах немає льохів і лісу, де можна було б сховатися. У Луцьку, наприклад, підготовлено 61 сховище і 40 протирадіаційних укриттів. Вони розташовані у закладах освіти, заводах і звичайних багатоповерхівках, але лише часів радянської забудови. У сучасних новобудовах такого і близько нема.

Найбільше бомбосховище Волині знаходиться на території підприємства «СКФ Україна» (колишній підшипниковий завод). Воно може вмістити 2,5 тисячі людей одночасно. Тут є вода (навіть гаряча), санвузли, душові, опалення. Нещодавно відремонтували дизель-генератор та систему вентиляції  – тобто все напоготові. У Луцькій міській лікарні у підвалі, по суті, вже розгорнутий госпіталь із операційною, медобладнанням, ліжками та постільною приналежністю. Звісно ж, є всі умови: вода, світло, вентиляція. Багаті на підвальні приміщення й старовинні релігійні установи, вже розчищені і прибрані укриття у навчальних закладах. Усього луцькі об’єкти цивільного захисту можуть вмістити до 30 тисяч людей. Але будемо сподіватися, що всі ці бомбосховища нам ніколи не знадобляться...

Мирослава КОСЬМІНА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися