Волинський суд оштрафував майже на 27 мільйонів гривень водія посольства України у Польщі
Волинь

Волинський суд оштрафував майже на 27 мільйонів гривень водія посольства України у Польщі

16 січня 2022, 14:03
0
-2
Сподобалось?
-2

Ще 28 лютого минулого року на виїзді з митного поста «Ягодин» працівники СБУ затримали пасажирсько-вантажний автобус «Мерседес Спрінтер». У ньому виявили приховані від декларування 68835 євро, 140230 доларів США, 12100 польських злотих, а також 327 позицій ювелірних виробів із золота, крихти із золота, золотих злитків і монети, лому із золота загальною масою майже 14 кілограмів.

Любомльський суд Волинської області вирішив конфіскувати усе майно та накласти на водія штраф у розмірі 100 відсотків вартості контрабанди – це 26,8 мільйона гривень.

Як випливає із судового рішення, автомобіль, яким намагалися перемістити у Польщу незадекларовані цінності, належав посольству України у Республіці Польща. Ювелірні вироби перевозилися під виглядом дипломатичної пошти у спеціальній пластиковій валізці. Разом із водієм у машині перебував аташе з консульських питань Посольства України в Польщі.

Раніше оперативним шляхом Департамент контррозвідки СБУ виявив ознаки протиправної діяльності організованої групи осіб, до якої входять діючі та колишні співробітники Посольства України в Республіці Польща, а також військовослужбовець Управління Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України в Закарпатській області. Ці особи начебто незаконно переміщують товари підакцизної групи та бурштин через державний кордон України до країн Європейського Союзу, використовуючи дипломатичні імунітети та привілеї, а також службовий транспорт дипломатичної установи України. Фактично і це і стало підставою до затримання авто у «Ягодині». Дозвіл на проведення обшуку надав Личаківський суд Львова за запитом Державного бюро розслідувань.

У дипломатичному авто й справді, окрім грошей та коштовностей виявили ще й 8826 блоків цигарок у багажному відсіку.

Міністерство закордонних справ України від затриманого вантажу відхрестилося. Представник Посольства України у Варшаві в судове засідання не з’явився, натомість Феміда отримала клопотання від дипломатів, повернути їм на відповідальне зберігання автобус «Мерседес» для нормального функціонування дипломатичної установи і транспортного забезпечення низки невідкладних заходів міжнародного характеру .

Водія 1 квітня минулого року звільнили з роботи в Посольстві «у зв’язку із вчиненням дисциплінарного поступку». Коли його судили за адміністративне правопорушення (переміщення товарів через кордон із приховуванням від митного кордону), то він відмовився від дачі будь-яких пояснень.

Якщо з адміністративною справою уже все зрозуміло, то у грудні 2021 року Печерський суд продовжив до 12 червня 2022 року досудове розслідування кримінального провадження, яке стосується незаконного перевезення бурштину, перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень), незаконного виготовлення, зберігання, збуту або транспортування підакцизних товарів. Заплановано допити свідків, проведення експертиз. А ось підозрюваних у цій справі поки що немає.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися