Волиняни закупляються продуктами харчування у Польщі
Волинь

Волиняни закупляються продуктами харчування у Польщі

23 січня 2022, 12:30
0
0
Сподобалось?
0

Ціни на газ б’ють рекорди. Якщо для населення на цю зиму вартість блакитного палива влада «заморозила», аби українці не отримали шокові платіжки за комунальні послуги, то багато підприємств опинилися на межі виживання та банкрутства. Насамперед мова йде про виробників продуктів харчування. Тож можемо залишитися і без хліба, і без молока, і без ковбас.

Люди клянуть бізнес

У магазинах останнім часом знову різко пішли вгору ціни на багато товарів. Зросла вартість «кондитерки», м’ясних та хлібобулочних виробів, соусів, зелені, парникових овочів та багатьох інших продуктів. Хтось списує подорожчання на свята і кляне бізнес. У транспорті тільки й мови: «Та коли ж вони уже нажеруться?!» Особливо нарікають пенсіонери, які й так ледь зводять кінці з кінцями, а тепер змушені собі відмовляти вже й у найнеобхіднішому. Дехто навіть не пам’ятає, коли купував собі здобну булочку чи жменю цукерок. А виробники попереджають: буде ще гірше. І винною роблять ціну на газ.

Ще не так давно підприємства отримували його по 5,5 гривні за кубометр, у вересні 2021-го в середньому уже коштував 22,86 гривні, у грудні – 34,5 грн, а в січні 2022 року – близько 60 гривень за куб! Витрати ж на енергоносії є ключовими у собівартості великого сегменту продуктів харчування. На Волині на газі працюють відомі в Україні виробники м’ясної продукції, соусів, молочні підприємства, кондитери. Уже зменшився асортимент. Працівники бояться скорочень, а керівники підприємств об’єднуються і пишуть звернення до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля та міністра агрополітики Романа Лещенка з вимогою втрутитися у ситуацію з високими цінами на газ, інакше найближчим часом будуть змушені зупиняти виробництво. Скажімо, на хліб Кабмін уже пообіцяв встановити пільговий тариф на газ для підприємств хлібопекарської галузі у розмірі 25 гривень за кубометр блакитного палива.

Їздять на закупи до Польщі

– А мені дочка з Польщі усе передає, – не журиться баба Ірина з прикордонного Любомля. – Там усе дешевше.

І таких сімей на Волині, які їздять до сусідньої держави на закупи, усе більшає. Але українській економіці від того не краще. Уже й так на прилавках частіше бачимо польську, італійську, французьку продукцію, аніж свою. Зупинка підприємств – це збільшення безробіття, зменшення надходжень у бюджет, а відтак ще більше зубожіння населення.

Українські підприємства просять пільги на газ. А може, доцільніше розробити для них енергоощадні програми, дати дотації на заміну обладнання, безвідсоткові кредити на це, аніж просто подачку у вигляді меншої ціни? Адже ситуація неодмінно повториться як не через місяць, то через рік, два, три…

Наталія КРАВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися