Жанна МИЛЯШКЕВИЧ (у вишиванці) зі своїми вихованцями
Волинь

У Луцьку в школі учні виготовляють вироби з глини

31 січня 2022, 11:20
0
0
Сподобалось?
0

Одним із неперевершених острівців творчості та розвитку дитячої майстерності у Луцькій загальноосвітній школі І–ІІІ ступенів № 23 є студія художньої кераміки «Горнятко». Очолює її Жанна Миляшкевич – талановита художниця-керамістка, берегиня національної культури, успішна майстриня керамічних сувенірів.

Заходжу в студію «Горнятко». Здається, потрапляю в казку. Тут якась особлива атмосфера. Затишна аудиторія повниться дитячим щебетом, а ще – запахом глини. Діти з радістю розминають її, нюхають, обмірковують майбутній витвір, радяться з майстринею, уважно прислухаються до порад – і творять глиняне диво. А ще діляться зі мною враженнями. Учениці 6-В класу Талимончук Віталіна і Попко Влада кажуть, що «Горнятко» їм подобається, бо тут викладає терпляча Жанна Олександрівна, яка надихає і підбадьорює. Гачевський Артем із 5-Г класу записався у студію, коли навчався у 3 класі, щоб спробувати. А тепер не може відірватися, настільки це все захоплююче. Моргун Вікторія із 6-В добре пам’ятає свій перший виріб – це аромалампа. Вона і досі служить їхній родині.

Керівником шкільної студії Жанна Олександрівна працює ще з 2011 року. Робота із глиною подобалася майбутній мисткині з юних літ. Навчалася у Миргородському технікумі та здобула фах художника-кераміста. Мабуть, сам Господь наділив цю прекрасну жінку таким талантом за щедрість душі та вміння в усьому бачити красу. Жанна Олександрівна з радістю ділиться своїм талантом із дітьми, допомагає перетворити звичайний шматочок глини у чудовий виріб. І ось у маленьких рученятах вгадуються обриси майбутнього дзвоника, мисочки, куманця, горнятка, пташеняти. Усі вони виконані вручну, без гончарних кругів.

Сама ж художниця про витвори розповідає так:

– Привчаю дітей дарувати приємні емоції та отримувати від цього задоволення. Хочеться, щоб люди подивилися і усміхнулися. Ліпимо багато писанок на подарунки для гарного настрою. У кожній з них зашифрований символ. Ось калиновий цвіт – молоде покоління, ягоди – старше. Соняшник означає добробут, колоски символізують процвітання і єдність, а ось тут трипільські знаки, це – обереги. А ще у роботах моїх студійців багато квітів, птахів, особливо бусликів. Привчаю дітей любити все яскраве, тому й вироби наші барвисті, як і рідна Україна.

Саме такими національними мотивами сповнена спільна робота гуртківців та Жанни Олександрівни – панно «Герої не вмирають» у школі. Воно обрамлює світлини тих, хто закарбував свої імена героїчними вчинками у вічній книзі пам’яті Небесної сотні. Центральними у роботі є великий журавель із журавлятами, які злітають у небо всупереч обпаленим крилам. Вони символізують любов до України, а також є тими посередниками, які забирають в нетутешній кращий світ душі загиблих. Варто зауважити, що серед робіт студійців є обереги – підкови, оздоблені квітковими орнаментами, та глиняні янголи, які уже стають оберегами для наших бійців на Сході України.

Діти намагаються вкласти у свої роботи нове сучасне бачення. Напевно, кожна господиня хотіла б мати на своїй кухні розписаний яскравими та пастельними квітами глечик, пузате горнятко, кавник з національними мотивами, оригінальну фруктівницю або ж макітру у вигляді сільської хати під солом’яною стріхою, на якій звила гніздечко сім’я лелек. Так умілиця прагне, аби це давнє ремесло не відійшло у вічність, щоб «не зупинявся гончарний круг». Безперечно, такий талант заслуговує на визнання. Тому роботи юних умільців демонструються не лише на шкільних виставках та мистецьких заходах міського, обласного, всеукраїнського рівнів. Знають про «Горнятко» і в Любліні, Щецині, містах Німеччини, Італії. Тож нехай ніколи не гаснуть майстерність, творчий вогник та ідеї юних майстрів і їхньої талановитої наставниці художниці-керамістки Миляшкевич Жанни.

Олеся СОВЕРШЕНКО


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися