На Волині відреставрували унікальну ікону
Волинь

На Волині відреставрували унікальну ікону

5 лютого 2022, 16:29
0
0
Сподобалось?
0

Після проведення реставраційних робіт експозиція Музею волинської ікони поповнилася образом «Воздвиження Чесного Хреста» першої половини XVII століття з села Верхнів на Іваничівщині. Більше року повертали полотно до життя художники- реставратори О. Фролова з Національного науково-дослідного реставраційного центру та Л. Обухович з Волинського краєзнавчого музею.

Про це інформують у Музеї волинської ікони.

Автором твору є «Волинський іконописець 1630 року». Ікону передали у фонди Волинського краєзнавчого музею у 1981 року учасники експедицій по обстеженню храмів області. У щоденнику експедицій зазначено, що церква на той час була закрита і стан церковних речей був аварійним. Живописний шар ікони був у незадовільному стані: осипи левкасу до дошки, втрачені композиційні частини, стійке пилове забруднення. Реставраційний процес був складним. По його завершенні, твір доповнив творчу спадщину «Волинського іконописця 1630 року», що представлена в окремому залі музею.

У центрі ікони зображений патріарх Макарій з величезним чотириконечним хрестом. Обабіч нього на амвоні – два диякони. Хрест підтримують два архієреї: єрусалимський єпископ Киріяк та митрополит Захарій. Нижня частина ікони найбільш постраждала від часу. Серед натовпу виділяється постать царя Костянтина. В іконі, як і у інших творах майстра, велика роль відводиться архітектурі. Масивні споруди з центральним храмом, двома вежами і дзвіницею з підвішеним дзвоном з’єднані високими стінами. Стіни храму та веж іконописець прикрашає ледь прописаними карнизами, пілястрами, круглими та аркоподібними вікнами. Колорит пам’ятки відповідає іншим творам маляра. Тут домінує вохра різних відтінків, біла та блакитна фарби. Тонка чорна лінія окреслює лики і постаті персонажів. Аналогічну композиційну схему «Волинський іконописець 1630 року » використовує в інших іконах «Воздвиження Чесного Хреста», які нині зберігаються у колекціях Львівської картинної галереї та Національного музею у Варшаві.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися