Станіслав ЛАПШОВ не може добитися «ковідної» тисячі
Волинь

У Луцьку 81-річний дідусь пройшов справжні муки, щоб отримати «ковідну» тисячу на ліки

12 лютого 2022, 16:47
1
0
Сподобалось?
0

81-річний лучанин Станіслав Лапшов прийшов у редакцію і тремтячим голосом запитав: «У якому банку можна отримати пластикову картку з «ковідною» тисячею? Бо мене футболять від одного до іншого! Я вже пів міста обійшов, а толку нема!»

Станіслав Васильович – колишній військовий, підполковник. Людина грамотна, а тому й подумав, що легко оформить «ковідну» тисячу в «Ощадбанку», де отримує пенсію.

– А там сказали, що треба мати великий телефон, щоб була якась «дія». Що воно таке, не ясно, – розводить руками пенсіонер. – Короче, направили мене у «ПриватБанк». Благо, він через дорогу. Потьопав туди. Там дівчина сказала, що вони карток не дають, і написала писульку.

Дістає з паспорта клаптик паперу: «У телефоні має бути програма Coogle Pay розрахунку через телефон або йти в банки, які роблять пластики (картки)». Так нічого й не зрозумівши, пішов дідусь шукати щастя по банках. Втомившись, зайшов у редакцію і розповів про свої поневіряння. Я взялася йому допомагати. Насамперед зателефонувала у Волинське обласне управління «Ощадбанку». Там порадили звернутися на «гарячу лінію». Набрала. Десять хвилин слухала музику, потім мене переключили на оператора. Не встигла поставити йому запитання, як вибило. На тому моє терпіння вичерпалося, і я вирішила зі Станіславом Васильовичем піти у їхнє відділення через дорогу.

– У нас лише віртуальна картка для розрахунку в Інтернеті, – пояснила працівниця. – Пластику нема. Звертайтеся в інші банки! «Аваль», «А-Банк», «Альфа-Банк», – перерахувала дівчина.

Що ж, маршируємо до «Авалю». Але й там почули вже звичне: «Пластикових карток не даємо. У «Альфа-банк» йдіть». До найближчого відділення старенькому дідусеві тьопати більше кілометра. Тож аби не бив даремно ноги, телефоную туди. Жоден зі стаціонарних телефонів не відповідав. Додзвонилася на «гарячу лінію». Нарешті таки втрапили за адресою і сказали, що пластикову картку з «ковідною» тисячею на ліки можуть зробити. Однак і тут чекав неприємний сюрприз.

– Якщо у дідуся нема смартфону, то гроші отримати не зможе. Необхідна прив’язка до програми «єПідтримка». Тобто на смартфоні повинна бути «Дія», бо інакше тисяча на картку на поступить. Це ж віртуальні гроші – їх на руки не дають.

– Та це дурдом якийсь! – не втримуюся від обурення. – То що, 81-річний дідусь має купляти смартфон за чотири тисячі?

– Не потрібно, – чемно пояснюють. –  Йому можуть допомогти діти, внуки чи знайомі, які розуміються в Інтернеті і мають цей додаток. Разом з ними прийти у відділення банку, взявши із собою потрібні документи (паспорт, код та сертифікат про вакцинацію), і тоді почати оформлювати «ковідну» тисячу.

Ось так за пів дня ми нарешті добилися толку. А як з цим усім розібратися простим людям? Як бути в селі, коли згаданого відділення банку навіть у райцентрі немає? Для сільських пенсіонерів, які мають звичайні кнопкові телефони, розмови про додаток «Дія» – це як розповідь про космос. Ніби й хотіла влада зробити добре для людей, але трохи перегнула палку з тими смартфонами. Нарікання людей на мороку з віртуальними грошима нібито почули в уряді. Чиновники обіцяють, що десь з липня цього року будуть оформляти «ковідну» тисячу звичним, паперовим способом. Тож сподіваємося, що тоді пенсіонерів не гонитимуть з одного банку в інший.

Руслана СУЛІК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Коментарі

  • Олег
    Олег

    Потрібно йти хоч трохи в ногу з часом а не жити в 19 столітті. Поважний вік не означає відмову від самоосвіти, проживання в селі також. Але це все марно, бо ж те що тисячу дають він почув і засвоїв, а те як це зробити видно навіть не поцікавився…

    12 лютого 2022, 08:33
    Відповісти

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися