Картопляні паростки вже тягнуться до сонечка
Волинь

Час ставити ранню картоплю на пророщування

20 лютого 2022, 14:30
0
0
Сподобалось?
0

Календарна зима завершується, на порозі – весна. Досвідчені городники знають: хто хоче мати ранню картопельку, саме час братися за пророщення бульб. Які сорти вибрати, як проростити насіння, коли і як його висаджувати у ґрунт – про це у розмові з головою сільськогосподарського кооперативу «Волинська картопля» Анатолієм Аршуліком.

Лідер – сорт «Рів’єра»

– Перше – це вибір сорту, який найкращий для наших кліматичних умов, – наголошує Анатолій Аполлонович. – Дуже гарно себе зарекомендував сорт «Рів’єра». Упродовж останніх років саме він є лідером. Але гарно підходить для вирощування на ранню картоплю і «Беллароза», і «Коломбо».

Маєте заготовлене насіння – переберіть його, видаліть пошкоджені картоплини і закладіть на пророщування. Не маєте – зверніться до насіннєвого господарства. Пам’ятайте: величина бульб має бути 3–5,5 сантиметра у розрізі. Якщо ж візьмете більшу, то й витрати при посадці зростуть, але врожайності це не додасть.

Щодо способів пророщення картоплі, то їх є три основні. Для кожного головна вимога – достатня кількість денного світла у приміщенні й температура повітря у межах 15 градусів тепла. При першому картоплю розкладаємо у ящики в один шар або півтора і ставимо на вікно (чи світло) на два тижні. Через сім днів можна поміняти їх місцями – верхні з нижніми. Другий спосіб майже такий самий, але термін пророщування при цьому зростає до 30–60 днів, тож ящики слід переставляти місцями щотижня. Також поряд має стояти посудина з водою (або можна час від часу картоплю збризкувати). Тоді паростки будуть потужні, з м’ясистими зеленими листочками, а коренева система добре розвинутою.

– За таких способів пророщування картоплю у відкритий ґрунт можна садити вже у березні – першій декаді чи другій, – каже Анатолій Аршулік. – Є такі «вікна», коли земля починає прогріватися і вже не гливка, чорна, а сіра і розсипається. Тоді саме час.

Вісниківців пригощає власним урожаєм сам шеф-редактор

Шеф-редактор «Вісника+К» Євген Хотимчук використовує третій спосіб, який теж хвалять професійні картоплярі. Він щороку 6 червня, на День журналіста, пригощає увесь колектив смачнючою ранньою картопелькою, вирощеною власними руками. Зізнається, у нього вдома у ящиках на вікнах уже пророщується бульба, пересипана тирсою. Аби вічка наливалися соком і гарно росли, збризкує її водою. І дуже тішиться, коли картопляні паростки набираються сили і стають темно-зеленими, аж синіми. Тож те, що цей спосіб ефективний, перевірено!

Застосовуючи його, картоплярі для посадки радять обирати тепліший ґрунт, хоча б 6–8 градусів. І при посадці бульби трішки притоптувати, аби не було зайвого повітря між корінцями.

– Як правильно садити молоду картоплю? – запитую в Анатолія Аполлоновича.

– Треба вибрати ділянку землі, яка добре прогрівається і захищена від холодних вітрів. Між картоплинами відстань має бути 28–32 сантиметри, а міжряддя – 50–70. Садимо картоплю неглибоко, на п’ять-шість сантиметрів, і накриваємо агроволокном. Перед посадкою дати добрива. Це може бути і нітроамофоска, і органічні. Якщо гній, то не свіжий, а перепрілий, щоб був, як масло, – каже картопляр.

Допомагає при вірусах і не шкодить діабетикам

Треба поборотися з бур’яном? Можна агроволокно зняти, усе просапати і знову накрити. Зовсім знімається «плівка», лише коли минає загроза заморозків. І важливо: слід поливати землю, щоб не пересихала. Якщо все зроблено правильно, «Рів’єра» дає врожай через 40 днів після сходження, «Коломбо» – за 40–45, «Беллароза» – до 50.

– Не бійтеся копати – бульби будуть, – переконує Анатолій Аршулік.

А чи знаєте ви про користь ранньої картоплі? У ній багато потрібних мікроелементів та вітамінів. Зокрема вітамін С, який відіграє важливу роль у життєдіяльності людини, покращує імунітет і бореться з вірусними захворюваннями. Якщо ми споживатимемо 150–200 грамів ранньої картоплі, це буде добова норма вітаміну С. Також у ній багато калію, що корисно для серця. А сорт «Коломбо» добре себе зарекомендував і як дієтичний, бо має мало крохмалю. Його не заборонено вживати людям, хворим на цукровий діабет.

Наталія КРАВЧУК

Вас цікавлять якісні сорти картоплі? 

Звертайтесь у Фермерське господарство «Еко Тур»:
с. Усичі,
Луцький район, Волинська область
Тел.: 097 863 6047, 068 899 21 34


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися