На Волині продовжать роздачу повісток на вулицях
Волинь

На Волині продовжать роздачу повісток на вулицях

2 травня 2022, 16:10
1
-1
Сподобалось?
-1

Вчора у соцмережах та у волинських ЗМІ активно поширювалася інформація про вручення повісток чоловікам у громадських місцях, тобто просто на вулиці. Зокрема такі факти зафіксували на авторинку у Луцьку та поблизу міського ЦНАПу.

Журналісти Інформаційного агентства ВолиньPost поцікавилися ситуацією в обласному територіальному центрі комплектування і соціальної підтримки.
Там підтвердили, що роздача повісток відбувається у межах оголошеної в Україні загальної мобілізації (указ президента №69/2022 від 24 лютого 2022 року). Вона триватиме протягом 90 днів. У цей період мобілізації підлягають усі громадяни віком від 18 до 60 років (переважно чоловіки), які можуть виконувати військовий обов’язок.
При цьому законодавством не встановлені місця, де можна або не можна вручати повістку. Фактично її можуть вручити особисто в руки в будь-якому місці: за місцем проживання, на вулиці, на блокпостах, на робочому місці, в магазині. Однак перед врученням повістки встановлюють особу військовозобов’язаного. Для цього з військовими у спільних рейдах задіюють поліцію.
Вручити повістку може військовослужбовець чи працівник терцентру комплектування та соціальної підтримки (далі ТЦК та СП), а також уповноважені особи органів місцевого самоврядування, керівники підприємств, установ, організацій, де працюють військовозобов’язані, керівники об’єднання багатоквартирних будинків чи власники будинків, де проживають військовозобов’язані. Під час вручення повістки особа повинна отримати її, розписатися про отримання й надалі з’явитися в зазначену дату на вказане місце.
Як відомо, загальній мобілізації підлягають усі громадяни віком від 18 до 60 років, тому не виключено, що цю категорію порушників правоохоронці можуть направити до ТЦК та СП для уточнення облікових даних. І це не означає, що отримувача повістки одразу ж відправлять до війська. Існує декілька видів документа.
Повістку можуть вручати для уточнення облікових даних. У цьому випадку метою виклику до ТЦК та СП є оновлення інформації щодо військовозобов’язаного, його контактних даних, стану здоров’я, складу сім’ї, відомостей про місце роботи, наявності чи відсутності дітей тощо. Результатом такої перевірки можуть бути виявленні підстави для відстрочки від призову під час мобілізації, наприклад, за наявності 3-х і більше неповнолітніх дітей. Цей тип повісток нині найчастіше вручають для уточнення придатності для можливого подальшого призову за мобілізацією.
Також повістку можуть вручати для проходження медкомісії (військово-лікарської комісії). Це повістка, яка зобов’язує військовозобов’язаного пройти медичне обстеження на придатність до мобілізації.

Повістка про призов вручається військовозобов’язаним особам, котрі пройшли медичну комісію та визнані придатними до несення військової служби. У такій повістці вказується конкретний термін, у який потрібно з’явитися до ТЦК та СП для подальшого призову за мобілізацією. Окрім того там зазначено, що при собі необхідно мати: паспорт, військовий квиток (тимчасове посвідчення) або посвідчення про приписку до призовної дільниці (для призовників та мобілізаційне розпорядження (при наявності). Проте призивають зараз не всіх, а лише необхідну для Збройних Сил України кількість військовозобов’язаних.
Чоловіків, які не проходили військову службу, спочатку призивають по мобілізації до навчальних центрів Збройних Сил України, де їм дають інтенсивний курс бойової підготовки. І лише після завершення навчання і опанування певної військової спеціальності їх направляють до бойових частин.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Коментарі

  • вчитель
    вчитель

    Ви знову за своє! Призивайте так званих переселенців-мужиків здорових! Їх ловіть і зразу відправляйте на фронт! Погляньте, як вони ведуть себе! Наглота!

    4 травня 2022, 11:44
    Відповісти

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися