На Волині ледь не почубилися учасники церковних зборів
Волинь

На Волині ледь не почубилися учасники церковних зборів

9 травня 2022, 14:25
0
0
Сподобалось?
0

У селі Баїв Луцького району відбулися збори парафіяльної громади, на яких мали обговорити питання переходу до Православної церкви України. Мирним зібрання не вийшло, ледь не дійшло до бійки.

Як усе відбувалося, бачили журналісти телеканалу «Конкурент TV».

8 травня пообіді все село зійшлося до церкви Успіння Пресвятої Богородиці. Цей храм майже пів століття віряни відвідували чи не щодня. Місцевий батюшка тут усім, як рідний: чимало родин він повінчав, багатьох дітей охрестив. Однак війна змінила усе.

«Ми не віримо багатьом тим певним перекручуванням, маніпуляціям, які йдуть зі сторони тих, хто підтримує РПЦ... Ми, як і всі патріотичні і свідомі люди, хочемо розірвати зв’язок, і ми хочемо, щоб ця церква розірвала зв’язки з російською православною церквою», – розповів місцевий житель Олександр.

Перед зборами у громаді відбулося опитування. За перехід до ПЦУ висловились та засвідчили це відповідними підписами дві третіх від усіх жителів. Однак, попри волевиявлення більшості жителів громади, перехід до Православної Церкви України священник отець Василь не підтримує. Мовляв, зараз це не на часі, церква Росію не підтримує і взагалі – потрібно дочекатись автокефалії.

Деякі прихожани до отця Василя прислухались й вирішили також чекати автокефалії.

«Я тут виросла, все життя ходила в цю церкву з дитинства, знаю батюшку…Я за українську церкву, але те, що зараз відбувається... Батюшка постійно в церкві розказував, що воно не робиться за день – має збиратися спеціальна рада батюшок, на яких це все вирішується», – розповідає прихожанка Діана.

Хоч прихильники священника кажуть, що з перших днів війни у церкві перестали молитися старословянською і згадувати Кирила, цього громаді не достатньо. Більшість хоче, аби зв’язок із Росією був розірваний юридично.

Як би прихожани не намагалися провести збори мирно, дехто настільки активно висловлював свою позицію, що уникнути скандалу біля церкви не вдалося. Та, попри крики й словесні перепалки, голосування таки відбулось. Громада таки ухвалила рішення вийти із «московського патріархату». Із 210 присутніх 156 людей проголосували за це.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися