У Луцьку археологи виявили фрагмент браслета ХІІІ століття
Волинь

У Луцьку археологи виявили фрагмент браслета ХІІІ століття

27 червня 2022, 12:57
0
1
Сподобалось?
1

Під час зовнішніх досліджень цоколя монастиря шариток у Луцьку археологи виявили фрагмент браслета ХІІІ століття з синього скла з жовтою поливою, – розповів Суспільному науковий співробітник Охоронної археологічної служби України Віктор Баюк.

З його слів, знайдений браслет є яскравим свідченням міської матеріальної культури в давньоруський час.

«Це ювелірне ремесло, це торгівля, це обміни і хороший економічний показник нашого міста, бо він достатньо дорогий і його могла дозволити пані з відносно хорошими фінансами», – каже археолог.

Серед знахідок археологів також є середньовічна кераміка, скло та кахлі. Нині досліджують відрізок фундаменту монастиря.

«Товщина цокольного фундаменту — півтора метра. Вентиляційні продухи є лише з одного боку. Північна стінка споруди слугувала бойовою оборонною стіною. Ширина між кімнатами до двох метрів, споруди міцні, бо це бойова стіна, яка могла витримати удар під час нападу на Луцьк», — говорить Віктор Баюк.

Також археологи розкопали вхід у три підземні приміщення з тильного боку монастиря. Отці, які багато років служать у Луцькій дієцезії Римо-католицької церкви, де нині тривають розкопки, знали про існування підземель та розповідали, що раніше тут був підвал, яким вони користувалися, але в 1996 році він був замурований, – каже Віктор Баюк.

Як використовували підземні приміщення католики, науковцям ще належить дізнатися.

Нині розкопки тривають. Тут чистять кладку студенти-археологи. Ігор Степанюк один з них. Хлопець працює на розкопках та розповідає, що під час роботи бачив цеглу ХV та ХVІІ століть. З його слів, це означає, що стіни кілька разів перемуровували.

На опрацюванні трьох підземних кімнат археологи не зупиняються щоб з’ясувати чи є перехід далі.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися