У селі під Луцьком вимерли бджоли
Волинь

У селі під Луцьком вимерли бджоли

8 липня 2022, 14:25
0
-1
Сподобалось?
-1

Мешканці села Липини скаржаться на те, що після обробки полів сільськогосподарським підприємством «Несвіч», за ніч виник частковий падіж бджіл, частина з яких загинула.

Про це у соцмережі Facebook написав Анатолій Кортоус, батько якого є багаторічним пасічником.

Для ВСН пан Анатолій розповів, 5 липня біля 13-ої години він був свідком, як обробляли хімікатами поля засіяні соєю на території Липин, яке належить до Підгайцівської громади.

«Але згідно із законодавством заборонено обробляти поля в таку пору і при високій температурі. Проте фермери знехтували такою забороною і внаслідок цих дій з вечора почали гинути бджоли у всіх бджолярів села», - розповів Анатолій.

Наразі у селі зібрали комісію, яка розглядає це питання. Також було звернення до спілки бджолярів Волині.

«Про обробку полів селяни не були попереджені. І наступного дня після виявлення мертвих бджіл біля усіх вуликів, люди згуртувалися, і наразі сільська комісія намагається вирішити це питання. Також до процесу долучили уже юристів», - зазначив чоловік.

Представники сільськогосподарського товариства не виявили бажання приїхати на місце: «Ми зв’язувалися з їхніми юристами, які мали поспілкуватися з керівництвом і лише тоді планували дати відповідь. Проте керівництво не вбачає в цьому вини і не погоджуються на компенсацію», - ділиться Анатолій.

Також він зазначив, що селяни, які проживають біля того поля, у момент обробки втікали з дворів і закривали вікна та двері будинків через сильний сморід.

За словами заступника Підгайцівського сільського голови Леоніда Гроголя, який був присутній на комісії з цієї проблеми, на місце події прибули поліція, представники Держпродспоживслужби, комісія Підгайцівської сільської ради та заявники.

Також він наголосив, що зв’язуваіся з представниками СГПП «Несвіч», проте вони не відгукнулися на пропозицію бути присутніми на комісії.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися