Галина МОРОЧКОВСЬКА
Волинь

Оновлена Волинська обласна інфекційна лікарня: кисень до кожного ліжка і допомога хворим навіть в укритті

24 липня 2022, 10:52
0
2
Сподобалось?
2

Ще років двадцять тому інфекційна в Луцьку зажила сумнозвісної слави – справляло гнітюче враження сталінське приміщення, яке давно не бачило ремонту, а старі палати доїдав грибок. Тепер Волинська обласна інфекційна лікарня – це потужний медичний заклад із сучасним лікувальним та діагностичним обладнанням, клініко-діагностичною та баклабораторією, де проводять весь спектр досліджень. Тут комфортні палати сяють після капітального ремонту та реконструкції. Очолює медзаклад лікар з багаторічним досвідом Галина Морочковська.

Влітку поширений ботулізм, хвороба Лайма

Приміщення лікарні збудоване ще 1962 року. Раніше тут розміщувалася дитяча лікарня, а з 1997-го – обласна інфекційна лікарня, де є три дитячі і одне доросле відділення. Тут лікують крапельні інфекції: грип, пневмонії, інфекційний мононуклеоз, а також кишкові, кров’яні, паразитарні, шкірні інфекції. Є також ліжка для хворих з вірусними гепатитами та ізолятори, куди госпіталізують пацієнтів з рідкісними інфекціями.

– За період створення інфекційної служби на Волині було немало епідемій небезпечних інфекційних хвороб, з якими ми справлялися самі, – розповідає Галина Василівна. – Це підвищена захворюваність на аденовірусну інфекцію у дітей, коли вражаються верхні дихальні шляхи і дуже швидко приєднується пневмонія. У кінці дев’яностих у Ратному від цієї хвороби навіть помирали діти. У той же період у Володимир-Волинському районі було зафіксовано спалах сибірки, яка знищила ціле господарство – тоді померла одна людина.

Як зазначає Галина Василівна, Волинь – озерний край, а тому в літній період збільшується кількість небезпечних захворювань, зокрема, лептоспіроз, кліщовий енцефаліт, хвороба Лайма. У нашій області жителі полюбляють консервувати м’ясо, гриби, рибу, внаслідок чого через неякісні «закрутки» люди хворіють на тяжку хворобу ботулізм. Це захворювання з високою летальністю, незважаючи на лікування.

Першими приймали хворих на COVID-19

З початком епідемії коронавірусної інфекції у 2019 році в Україні фактично ще тільки вирішували, яке лікування призначати таким хворим. А у Волинській обласній інфекційній лікарні у той час приймали «ковідних» хворих і першими надавали їм медичну допомогу. 

– Адже готовність до особливо небезпечних інфекційних захворювань у нас формується роками, – зазначає Галина Василівна. – Маємо підготовлений персонал та достатній запас засобів індивідуального захисту. У період епідемії COVID-19 через реанімаційне відділення на шість ліжок, де лікуються тяжкі форми інфекційних захворювань, проходила велика частина хворих на коронавірус.

Що важливо – до всіх 180 ліжок у лікарні надходить кисень. Це дуже актуально і тепер, оскільки хворі поступають з пневмоніями, маючи низьку сатурацію, тому при потребі кожен може отримати кисень. Якщо у період спалаху коронавірусу проводили ПЛР-тести на цю хворобу, то тепер є можливість обстежувати на інші інфекції, кабінет ПЛР-діагностики має такі потужності.

СНІД атакує

Галина Морочковська розповідає, що вже завершено ремонт усієї лікарні. Кошти надавала Волинська обласна та міська ради, в оснащенні лікарні брали участь благодійники. Після реконструкції та ремонту змінилася архітектура самого приміщення. Замість великих палат – більшість маленькі, на два ліжка, є невелика кількість тримісних та чотиримісних. На кожному поверсі лікарні, в ізоляторах, відділенні інтенсивної терапії є своя окрема система вентиляції, що дозволяє створити ізоляцію хворих, медичного персоналу. Тобто у кожному відділенні можна госпіталізувати хворих з різною інфекцією, попередивши внутрішньолікарняні інфікування. До речі, цьому сприяють і високі стелі у коридорах та палатах. У підвальному приміщенні облаштовано укриття, яке може вмістити близько 350 осіб, що актуально на час воєнного стану. У сховище приймають лише своїх хворих, адже це інфекційна лікарня. Що важливо, в укритті є окремі приміщення для ізоляції пацієнтів з різними інфекціями.

– З початком повномасштабної війни нові інфекції не з’явилися – зросла кількість хворих із затяжними перебігом, ускладненими формами, – зазначає Галина Василівна. – Приміром, у центрі СНІДу, який діє у нашій лікарні, фіксують більше хворих на цю недугу, особливо багато тих, у кого виявляють СНІД на четвертій стадії, коли пропущені всі етапи надання медичної допомоги.

За ці воєнні місяці в інфекційній лікарні було госпіталізовано чимало переселенців з коронавірусною інфекцією, пневмоніями, СНІДом. Приймали на лікування наших захисників з вірусними гепатитами, пневмоніями, бешихою. Галина Василівна наголошує, що особливо у воєнний час не варто зволікати зі щепленням проти дифтерії, яке поєднане з профілактикою правця, адже від руйнувань травмується шкіра, що дуже небезпечно для зараження інфекціями. Не доводьте свій організм до ускладнень і вчасно звертайтеся до лікарів-інфекціоністів, щоб не втратити безцінний час на медичну допомогу.

Олена ПАВЛЮК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися