Фотозона на острові Світязя
Волинь

Що будують на острові посеред Світязя?

14 серпня 2022, 12:44
1
1
Сподобалось?
1

Минулого тижня розгорівся скандал стосовно будівництва на острові посеред озера Світязь. Повідомлення про роботи на території Шацького національного парку було розміщене на сторінці у соцмережі туристки з Луцька.

«Раніше ніхто не дозволяв собі втручатися у природу острова. Тут було всього кілька стежин, дозволялося проходити по центральній частині, а впливати на флору і фауну заборонялося. Тим більше, що там живуть сірі чаплі та баклани, занесені у Червону книгу.

Я помітила, що доріжку переробили. Раніше вона була встелена історичною бруківкою, яка тепер знята і просто валяється купою під деревом. Замість неї вистелено тротуар з кругляка дерева. Це, на мою думку, зроблено зі свіжозрізаних дерев на самому ж острові», – з обуренням написала жінка.

Її повідомлення тут же підхопив народний депутат Ігор Гузь. З вимогою з’ясувати, як могли дозволити будівництво на унікальному острові із заповідною флорою та фауною, він звернувся до волинської поліції, прокуратури, держекоінспекції. Нардеп вважає, що необхідне ґрунтовне розслідування.

Поки правоохоронці проводять перевірки, ми запитали у голови Шацької територіальної громади Сергія Карпука, що ж коїться на острові.

– Ніяких звернень щодо розробки дозвільної документації від Шацького національного парку до нашої селищної ради не надходило. Ми не знаємо їхніх планів: чи вони дійсно хотіли щось там будувати, чи просто облаштовують територію. Нині триває слідство.   

– Ніякого будівництва на острові не відбувається, ми не планували зводити там будинки, – запевнила директор Шацького національного парку Марія Христецька. – Там облаштували фотозону і замість побитої бруківки радянських часів поклали дерев’яні доріжки. Для цього використовували дуб, а він на острові не росте. Тому, відповідно, ніяких дерев ми не зрізали. А на території затоки Бужня ремонтуємо уже існуючу оглядову вежу, оскільки стара була в аварійному стані, що загрожувало безпеці людей. Затока належить до частини еколого-пізнавальної стежки «Світязянка», яка теж в процесі реконструкції, і вже в кінці серпня кожен бажаючий зможе побачити і пройти оновленим сучасним маршрутом на цій території. Можу запевнити, що екологічна ситуація від проведення цих робіт на території парку змін не зазнала.

Як доказ Марія Христецька надала редакції фотографії того, що зроблено. Виглядає гарно. А наскільки правомірно – скажуть правоохоронці.

Наталка СЛЮСАР


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Коментарі

  • Колин
    Колин

    Ви краще подивіться що за народні гроші під час війни будує на базі відпочинку в селі Світязь управління лісового господарства Шацького району ?

    14 серпня 2022, 17:50
    Відповісти

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися