У волинському університеті штучний інтелект створює картини з пісень (фото)
Волинь

У волинському університеті штучний інтелект створює картини з пісень (фото)

24 серпня 2022, 15:27
0
1
Сподобалось?
1

У Луцькому національному технічному університеті діє виставка картин, створених штучним інтелектом, шляхом аналізу тексту пісень та генерування їх в зображення.

Про це йдеться на сайті ЛНТУ.

Ідея алгоритму для ШІ виникла під час вибору теми дипломної роботи для студента (Бабій Сергій, КНс-21). Дослідження та розробку було проведено спільними зусиллями кафедр «Комп’ютерні науки» та «Інженерія програмного забезпечення». Було проведено аналіз схожих технологій, виділили основні властивості його роботи, а сам код підказали, як писати представники місцевих ІТ-компаній. Людина, коли читає текст уявляє прочитане, базуючись на власному досвіді. Було цікаво побачити, як уявляє прочитаний текст ШІ.

Процес перетворення тексту в зображення доволі простий, коментує старший викладач кафедри комп’ютерних наук ЛНТУ Юрій Лук’янчук:

«Якщо дати текст пісні, то ШІ вибирає найбільш вживані слова (зазвичай приспів), потім він робить пошук по зображеннях в мережі, групує, сортує, фільтрує і узагальнює отриманий результат та на його основі формує власне зображення, яке є унікальним і водночас частково подібним на підібрані картинки».


Загалом, зауважує науковець, втручання людини досить мінімальне. Потрібно лише прийняти або відхилити результат та внести зміни у вхідні дані. Саме зображення формується на основі інформації в мережі. Це можуть бути фотографії, картини, кадри з фільмів та навіть різні шрифти тексту. Якщо згенероване зображення потребує доопрацювання, то використовується додаткове програмне забезпечення, в кожному випадку інше.

Варто зазначити, що ідея створення NFT-колекції була для того, щоб вивчити нову технологію, розібратись, як працює сфера NFT та отримані знання використовувати в навчальному процесі.

Вибір був зроблений у бік українських пісень, оскільки наразі відбувається популяризація української культури через різні музичні платформи та концерти, де відомі виконавці розповідають про події в Україні та показують незламність нашого духу. Яскравим прикладом є перемога Kalush Orchestra на Євробаченні 2022.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися