Волинська обласна рада просить заборонити УПЦ в Україні
Волинь

Волинська обласна рада просить заборонити УПЦ в Україні

15 вересня 2022, 11:34
0
2
Сподобалось?
2

Волинська обласна рада прийняла звернення до Верховної Ради України, Кабміну, РНБО, начальника обласної військової адміністрації щодо заборони Української православної церкви московського патріархату. Таке рішення далося депутатам нелегко і не з першої спроби. Тож Волинь прийняла таке звернення однією з останніх в Україні. Під час обговорення депутати також обговорили рекомендації для місцевої влади та громад у цьому питанні. Зокрема депутат Андрій Бокоч пропонує провести роботу з місцевими громадами, аби там не виділяли більше земельних ділянок під будівництво церков УПЦ і не запрошували священиків цієї конфесії на офіційні заходи.

У роботі сесії взяв участь також митрополит Луцький і Волинський ПЦУ Михаїл. Він подякував депутатам за прийняте рішення.

- Я розумію, що багатьом це голосування далося складно, адже у вас є виборці як однієї, так й іншої конфесії, - звернувся він до сесійної зали і розповів, як пояснити людям на місцях, що УПЦ справді керована Росією церква.

Владика зазначив, що після певних маніпуляцій зі статутом УПЦ в Україні пригальмувався процес переходу. Московський патріархат посилається на те, що вони проголосили незалежність. Водночас митрополит Михаїл продемонстрував депутатам попередні та діючі документи УПЦ й РПЦ, які спростовують цю тезу.

«Украинская православная церковь является самруправляемой с широкой автономией. Архиерей Украинской православной церкви яивляется членом священного синода РПЦ», - йдеться у статуті РПЦ.

Статут УПЦ підтверджував, що церква з’єднується зі світовим православ’ям через поєднання з РПЦ. В оновленому статуті московського патріархату цей пункт приблирали, але фактично приховали його за іншим формулюванням. Зокрема, послалися на грамоту патріарха РПЦ Олексія 1990 року. У ній з одного боку надається незалежність Українській православній церкві в обличчі її настоятеля Філарета (пізніше очільника УПЦ КП), а з іншого знову йдеться про з’єднання УПЦ за апостольською церквою через єднання з РПЦ.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися